Мехмед Хасан ще излезе от затвора, преди да навърши 45

...
Мехмед Хасан ще излезе от затвора, преди да навърши 45
Коментари Харесай

Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано

Мехмед Хасан ще излезе от пандиза, преди да навърши 45 година, пресмята юристът на родителите на убитото 7-годишно дете Дойчо Гелимачев

Младият мъж удуши братовчедка си, до момента в който майка ѝ бе нощна промяна

Убиецът на дребната Дамла евентуално няма да излежи цялата си присъда от 25 година затвор, а ще излезе на независимост на 16-ата година.

Това предвижда Дойчо Гелимачев, юрист на родителите на убитото 7-годишно дете. Той добави, че евентуално наказаният Мехмед Хасан ще поставя общественополезен труд, до момента в който е в пандиза. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което значи, че

ще бъде

приспадната

1/3 от присъдата

и нарушителят ще излезе на независимост предварително.

Окончателното решение по случая с убийството на Дамла беше оповестено в понеделник от Върховния касационен съд. Той подвърди присъдата, издадена против Мехмед Хасан от Пловдивския апелативен съд - 25 години отнемане от независимост. Пловдивските магистрати усилиха с 2 години наказването, наложено от първоинстанционния Кърджалийски областен съд.

Мехмед Хасан е наказан също да изплати по 150 хиляди лв. обезщетение на родителите на потърпевшата и 100 хиляди лв. на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

В решението на магистратите се показва, че увеличеното наложено наказване от 25 години отнемане от независимост дава отговор на извънредно високата степен на социална заплаха на закононарушението и на доста високата степен на социална заплаха на самия причинител.

Като утежняващо отговорността събитие магистратите одобриха, че

момиченцето

било мощно

привързано към

наказания и даже

изпитвало любов

Родителите ѝ също се намирали в близки роднински връзки с Мехмед Хасан, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Тялото на дребната Дамла беше открито рано сутринта на 17 декември 2017 година в жилището на родителите ѝ в центъра на Момчилград. Откри го майката Садет Муса, която се върнала от нощна промяна. Жената заварила дъщеричката си да лежи безжизнена, а главата ѝ била омотана с тиксо.

Майката почнала да вика за помощ, а на виковете се отзовали съседи. Те извикали кола за спешна помощ, само че пристигналите медици единствено установили гибелта на детето.

При аутопсията бе открито, че детето е било удушено. Вестта за убийството на дребната Дамла се популяризира мълниеносно в дребното родопско градче. Ден след осъществяването на тежкото закононарушение жителите на Момчилград бяха сковани от боязън, тъй като нямаше изясненост кой е килърът.

Родителите водеха и вземаха децата си от учебно заведение и не ги пускаха да играят на улицата. Последваха няколко митинга на локални поданици пред полицията.

На четвъртия ден нарушителят беше арестуван. Той се оказа първи братовчед на невръстната жертва. Арестуваният Мехмед Хасан, на 25 година, направи цялостни признания пред проверяващите. От тях стана ясно, че е влезнал в жилището на Дамла с ключовете на майката, която ги изпуснала в автомобила на Мехмед Хасан. Той бил извънредно непосредствен до фамилията и постоянно вършел услуги на вуйна си. Особено грижлив бил към братовчедка си Дамла.

Садет си мислела, че е изгубила ключовете, а Мехмед не споделил с никого, че е намерил връзката в колата си. Той работел в един и същи цех с вуйна си и бил наясно с това по кое време тя е на промяна.

На 16 декември Садет била извикана да работи изключително през нощта. Майката не е имала време да реагира. Според близки до фамилията в предходни случаи, когато работела нощни смени, отвеждала Дамла при баба ѝ.

Племенникът решил, че това е комфортният миг да проникне в жилището. Малко след среднощ на 17 декември Мехмед Хасан се изкачил до последния етаж на блока, където се намира жилището на семейство Муса, влезнал в него, отключвайки с откритите в автомобила ключове.

Той умерено обходил и огледал всички стаи на жилището. Накрая влезнал в спалнята, където спяла Дамла. Неволно Мехмед Хасан вдигнал звук, който събудил детето. То отворило очи и видяло братовчед си.

Мехмед се

стреснал,

притиснал носа и

устата на детето

и го задушил

с ръце, на които били надянати латексови ръкавици. Смъртта на детето е настъпила за броени минути.

Според правосъдни медици тя е била изключително мъчителна и мъчителна.

След като момиченцето към този момент било мъртво, килърът извадил ролка необятно тиксо, което носел у себе си. С него увил главата и раменете на мъртвото дете. По този метод Мехмед Хасан е желал да обърка криминалистите и да насочи следствието в напълно друга посока.

Минути откакто направил убийството, напуснал жилището и потеглил към дома си с автомобила. Край жилището си килърът изхвърлил в улична шахта ролката тиксо, латексовите ръкавици и ключовете от вкъщи на семейство Муса.

Сред движимостите криминалистите разкрили в шахтата и два презерватива, които евентуално Мехмед Хасан изхвърлил по нехайство.

Братовчедът на Дамла бил измежду първите разпитани по случая, само че с държанието си с нищо не посочил, че е забъркан. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторния му разпит. Тогава той направил пред проверяващите цялостни признания.

Още същия ден Мехмед Хасан повторил казаното и на разпит пред арбитър.

По време на процеса килърът изиска кратко правосъдно разследване, като по този метод си подсигурява понижаване на присъдата с 1/3. Така от прокуратурата редуцираха желаната доживотна присъда до 29 години.

В последна сметка кърджалийските магистрати постановиха присъда от 23 години.

“Моето мнение е, че

кратко

правосъдно

разследване не би

трябвало да се

позволява в такива

тежки случаи

По този метод отпада доживотната присъда, тъй като би трябвало да се наложи по-ниско наказване. Самопризнанието само облекчава работата на правосъдната система ”, твърди Дойчо Гелимачев.

Той е безапелационен, че доверениците му не одобряват даже увеличената с 2 години от Пловдивския апелативен съд и доказана от Върховния касационен съд присъда като задоволително наказване.

“Трябва да има отмъщение. В правосъдната зала той се държеше, все едно нищо не е направил. Това ни възмущаваше най-вече - неговото безчувствено отношение към случилото се. Затова и считаме, че наказването не е задоволително. Но по този начин или другояче това е последна инстанция и ние би трябвало да се съгласим с решението, тъй като нямаме опция за друго обжалване ”, безапелационен е юристът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР