Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите

...
Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите
Коментари Харесай

Иван Гешев: Постигнатото споразумение с Nexo няма отношение към българското наказателно разследване

Механизмът за следствие на основния прокурор опонира на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е всъщност изключително законодателство. Това сподели основният прокурор Иван Гешев в „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. Този закон по думите му не е закон за следствие на основния прокурор, а в този тип, в който се основава, е механизъм за премахване и надзор на правосъдната власт. Това стои на практика зад този закон.

Балансът сред политиката и правосъдната власт се назовава господство на закона, съобщи основният прокурор. По думите му има опити на български политици да овладеят правосъдната власт и да я употребяват за нелегитимни практики.

„ Прокуратурата не държи никоя партия. Моите пълномощия могат да бъдат изменени най-вероятно единствено от Велико национално заседание. Не ме тормози да има конституционно болшинство в Народното събрание. Трябва да завърши политическата неустойчивост тъй като страната ни се намира в конституционна рецесия ", добави основният прокурор.

Той цитира представител на Европейска комисия, декларирал, че отпущането на парите по Плана за възобновяване и резистентност нямат нищо общо с българския основен прокурор.

Сред целите на българската прокуратура са трафика на дрога към учебните заведения, проведената и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи на властта.

Споразумението, реализирано сред Nexo и регулаторните органи в Съединени американски щати, няма отношение към българското наказателно следствие и произвеждане, разяснява основният прокурор. „ Този случай се проверява от септември месец. В хода на делото в Националната следствена работа има обвинявания за проведена незаконна група, данъчни закононарушения и пране на пари ", разгласи Иван Гешев.

Съединени американски щати към този момент са осведомени за следствието по аферата Nexo. Налице са преводи от съветската борса и от лица, свързани с „ Хамас ". „ Това е едно огромно следствие, което ще отнеме време ", уточни Гешев.

„ Барселонагейт " и казусът с „ кюлчетата " следва да бъдат завършени в идващите седмици до месец, разгласи основният прокурор. „ Не са открити кюлчета и банкноти, а има фотоси на кюлчета и банкноти, които са обект на следствие. В никоя демократична страна политиците не показват кой да бъде упрекнат. Ако има доказателства, едно лице ще бъде привлечено, в случай че няма доказателства, няма да бъде привлечено. Днес един ще уточни Борисов, на следващия ден Борисов ще уточни вас - в никоя демократична страна не се действа по този метод, има правосъдни процедури, има закон, има Конституция и аз съм сигурен, че българските магистрати го съблюдават до всяка една запетая ", уточни Гешев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР