Механизмът за компенсации на небитовите потребители за високите цени на

...
Механизмът за компенсации на небитовите потребители за високите цени на
Коментари Харесай

Увеличава се енергийната помощ за бизнеса, с колко - още неясно

Механизмът за обезщетения на небитовите консуматори за високите цени на електрическата енергия на свободния пазар ще продължи и през месец април.

Това разгласи министър председателят Кирил Петков оповестени на брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации, в която участваха и вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, както и главата на енергийното ведомство Александър Николов.

Припомняме, че обезщетенията за бизнеса все още са в размер на 75% от разликата сред прогнозната цена на тока от 185,59 лв. на мегаватчас и действителната пазарна такава в сегмента " ден напред ", само че има предел - не повече от 250 лв. на мегаватчас. Именно тук се крие разминаването сред бизнес и страната - предприятията упорстват този таван да отпадне, само че страната остава непреклонна. С днешното решение това се удостоверява.

Много градивна среща и конструктивен разговор - такава равносметка направиха и двете страни. " Изправени сме пред една невиждана рецесия откъм войната в Украйна, откъм цените на газа, на електрическата енергия. Всички осъзнаваме, че огромна част от факторите са външни, а България е в средата на една съвършена стихия. Но се сплотяваме към това, че всички сме в една лодка ", сподели премиера.

Механизмът за обезщетения за идващия месец към момента се създава, само че ще бъде показан при започване на идната седмица, даде обещание Петков.

" Конкретните параметри по отношение на размера на обезщетенията и по какъв начин те ще се дават, ще се разиска до края на тази седмица. В допълнение - ще се прегледат всички вероятни механизми за средносрочни и дълготрайни решения за конструкция на пазара, дълготрайни контракти, което да докара до доста по-голяма степен на изясненост за корпоративния бранш не за месец, а най-малко за година напред ", добави на собствен ред енергийният министър Александър Николов. Именно обрисуваното от него е главен приоритет на страната - да промени методът, по който предприятията закупуват ток - на база дълготрайни контракти с твърда цена, а не по схемата " ден напред ".

Компенсациите за бизнеса ще бъдат увеличени, зарадва работодателите пък вицепремиерът Нинова. С какъв брой обаче - не се знае, или най-малко не се оповестява към момента.

" Правителството и страната заявяваме, че с всички вероятни законови средства и благоприятни условия на бюджета ще подпомогнем българската стопанска система, тъй че предприятията да не спрат да работят и да не освобождават чиновници ", увери Нинова

До края на април пък щял да се създаде нов механизъм, добави още тя. " Това, към което се обединихме е, че помощта за бизнеса също ще бъде увеличена от страна на държавното управление. С какъв брой и по какъв начин - следва специалистите да решат. "

Диалогът с страната бил " почтен и градивен ", регистрира от името на работодателите Добри Митрев, ръководител на БСК. " Поставихме извънредно мъчителните въпроси, които всички икономически потребители на сила си задаваме. На някои от тях получихме отговори. Но най-важното - получихме разговор и изявено предпочитание за конструктивизъм да намерим най-благоприятния вид. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР