Механичните твърди дискове са постоянно присъствие в компютърните конфигурации вече

...
Механичните твърди дискове са постоянно присъствие в компютърните конфигурации вече
Коментари Харесай

Прогноза: През 2028 г. твърдите дискове ще изчезнат

Механичните твърди дискове са непрекъснато наличие в компютърните конфигурации към този момент близо 4 десетилетия, само че след 5 години е прекомерно евентуално да изчезнат - прогнозата е на компанията за предпазване на данни Pure Storage.

Очакванията ѝ са към 2028 година цената на флаш-базираните памети да падне още и това, в композиция със скъпото електричество, да откаже дори бизнес потребителите от концепцията да завъртат железни чаркове със 7200 оборота в минута, с цел да съхраняват данните си на тях.

На терена на съхранението на данни факторите за триумф са разнообразни и сложни за съчетание - най-много надеждност, цена, скорост. Твърдите дискове записват на магнитен принцип информацията, като това е остаряла, само че и добре изпитана технология. Тя разчита на точно синхронизирани механични детайли,

които обаче лимитират оптималната скорост на запис и достъп, а също така и се износват с времето.

SSD дисковете употребяват флаш памет, която е неведнъж по-бърза и изисква по-малко сила. Първоначално обаче този вид предпазване на данни беше доста по-скъп и имаше терзания за надеждността - информацията от дефектирал машинален диск има по-голям късмет да бъде „ избавена “ (макар и в границите на нелека и постоянно много скъпа процедура), в сравнение с, в случай че казусът е с флаш памет.

В наши дни цените към този момент са сравними дори при по-големите размери, а потребният живот на SSD нормално е по-дълъг спрямо по-старата технология.

Все още обаче огромните облачни играчи като Гугъл, Microsoft и Amazon не са се трансферирали напълно, написа money.bg.

Според вицепрезидента на Pure Storage Шон Роузмерин решителен фактор е енергийната успеваемост. Компанията постоянно цитира данни, съгласно които 3% от потреблението на света идва от центровете за данни. Около една трета от него отива за предпазване, а сега по-голямата част от дисковете там са механични.

„ Ако отстранявам механичните дискове и мина към флаш памет и на процедура смъква потреблението на ток с 80-90% и в това време усилвам с порядъци количеството информация при падаща цена на NAND чиповете, става явно, че твърдите дискове си отиват “, разяснява Роузмерин пред Blocks & Files.

А това събаряне на потреблението е значимо - мениджърът отбелязва, че във Англия токът за бизнесът е скочил внезапно, а доста рядко досега по-късно цените са се прибирали на първичните равнища.

„ Вече виждаме страни да постановат квоти на електричеството. Миналото лято огромен снабдител на облачни услуги опита да влезе в Ирландия и му споделиха „ Не можете да дойдете тук, нямаме задоволително ток за Вас “, споделя той. По думите му идната разумна стъпка е фирмите да получават достъп до електричество на база чиновници или принос към Брутният вътрешен продукт на страната.

" Днес е стопански неизгодно за доста клиенти да разчитат напълно на твърди дискове. В един миг обаче просто ще стане невероятно. Ще се сблъскате с ограничавания в размера и в потреблението на ток, които ще въздействат върху това какъв брой информация ще можете да съхранявате ", безапелационен е Шон Роузмерин.

Производителите на твърди дискове като Seagate не считат, че SSD ще „ убие “ продуктите им. Основният мотив -

разликата в цената при оборудването на междинен или огромен център за данни остава сериозна.

Техническият шеф на Seagate Джон Морис разяснява през 2021 година, че мястото на флаш паметите е по-скоро в „ буферите “ сред потребителите и по-големия и по-бавен HDD масив.

В същото време, обаче, съгласно данни Gartner над една трета от размерите нововъведена в употреба памет през 2026 година ще е SSD. Това не е чак толкоз амбициозно, какъв брой прогнозата на Pure Storage, само че наклонността е сходна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР