Мегазаводът за изгаряне на отпадъци край Павликени на Румен Гайтански

...
Мегазаводът за изгаряне на отпадъци край Павликени на Румен Гайтански
Коментари Харесай

Мегазаводът за изгаряне на отпадъци на Вълка край Павликени получи зелена светлина

Мегазаводът за изгаряне на боклуци край Павликени на Румен Гайтански - Вълка беше утвърден на експертен екологичен съвет на 31 януари. Докладът по Оценка на въздействието върху околната среда е бил признат с 9 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 въздържали се. Това беше обявено в обществените мрежи малко след края на траялото 8 часа съвещание от Данита Заричинова от " За Земята ".

Проектът е минал с гласовете на седем представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново и с поддръжката на зам.-кмета на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов. Против са дали своят вот Данита Заричинова и Пенчо Пандъков от Риболовен клуб " Балканка ".

В началото на година стана ясно, че Румен Гайтански има желанието да строи голям цех за изгаряне на RDF, който може да оползотвори отпадъка на цяла България. Той ще бъде с потенциал над два пъти по-голям от плана за инсинератор на София. Или наоколо до Павликени ще може да се изгарят по 420 хиляди тона боклуци на година или по 60 тира отпадък дневно.

Проектът срещна сериозното неодобрение на жителите на района, като митинг имаше и по време на съвещанието на експертния съвет. Докладът по Оценка на въздействието върху околната среда получи и редица негативни мнения. Сега топката е в полето на шефа на районната екоинспекция във Велико Търново, който би трябвало да вземе решение до идния понеделник. От средата на август предходната година шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда е Цонка Христова. Тя завоюва конкурс и беше назначена на поста от служебния министър на околната среда Асен Личев. Според биографията й тя е механически секретар от 2011 година на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците и координатор на плана за строителството на депото за боклуци в с.Шереметя. Била е и еколог на община Горна Оряховица.
Реклама
Данита Заричинова от " За Земята ", което е срещу и бъдещия инсинератор за боклуци на София, обобщава нещата по този начин: " Все по-честите известия за градежи на съоръжения като за изгаряне на боклуци като тази във Върбовка са признаци на дълбоки систематични проблеми, които дълги години не намират решение. Разделното събиране се случва в минимални мащаби, напряко оскъдни, в доста общини липсва, въвеждането на обективна такса боклук се отсрочва година след година, а депозитната система, която ще подкрепи събирането на чисти опаковки с изгода за хората, мъчно среща поддръжка от институциите. За сметка на това съобразителни предприемачи с бързи решения - а точно, изгаряне на боклуци в инсинератори, ТЕЦ-ове на въглища, циментови фабрики, срещат поддръжка от страна на институциите. "
Един предупреден съвет
Резултатът от гласуването на експертния съвет не е изненада, като източници на " Капитал " описаха, че представителите на неправителственият бранш, който може да изпрати двама на съвета, е имал доста малко време за реакция, а изискванията към претендентите са били тежки.

След съвета в районните групи в обществените мрежи остра реакция провокира и гласуването на представителите на локалната власт на съвета. В първата половина на януари кметът на село Върбовка Ивелин Розинов, което е в най-голяма непосредственост до завода, направи изявление, че по тематиката със завода на няма напрежение измежду хората. " Този цех е на правилото безусловно чиста екология. Не виждам напрежение тук, в селото. По-скоро удовлетворение, тай като ще бъдат основани много работни места ", изясни той, представен от blitz и " Монитор ".

Зам. кметът на Павликени Анастасия Вачева, пък е декларирала, че като член на екологичния експертен съвет Община Павликени поддържа вложителя, само че излиза със забележки. " Принципното ни мнение е позитивно при редица условия, които слагаме, които са само в полза на живота и здравето на популацията на общината. Настоявам да не се позволява на територията на завода да се правят каквито и да е действия по обработка на боклуци. Ако влиза RDF, да влиза чист, типов RDF, който да бъде изгарян ", съобщи тя, като другото ограничаване на общината към Румен Гайтански по думите на Вачева било " тежката техника, която ще се употребява при строителството, както и следствие при употребата, да не минава през обитаемоте места на общината ".
Реклама Мега планът
Румен Гайтански-Вълка движи плана през сдружението си " Петрургия ". То има 35-годишна концесия за рандеман на базалт до село Върбовка, извоювана през 2013 година Проектът известно време остана неусетен за обществеността, като беше замаскиран като цех за каменна вата, а инсталацията за RDF - като енергоизточник за потребностите на цеха за произвеждане.

Точно изгарянето на отпадъците обаче е основната му част. То ще се реализира в два котела, " като във всеки ще постъпват по 28 тона на час, или 580 тона дневно оптимално количество ". Общо в инсталацията ще постъпват 56 тона на час, с цел да генерира електрическа сила към две по 22 мВт брутна изходна мощ. За съпоставяне планът за инсинератор в столицата е за 22.5 тона на час и 180 хиляди тона на година RDF.

От отчета по Оценка на въздействието върху околната среда става и ясно, че отпадъците ще са съществена, а не заместваща суровина за рандеман на електрическа енергия. В случай на понижени доставки на RDF се планува различно (комбинирано) зареждане. " При тази догадка производството на каменна вата ще продължи, само че с понижен потенциал ".

Около планът има редица екологични проблеми. Вследствие от изгарянето на RDF ще се образуват сгурия, шлака и дънна пепел. Друг значим въпрос са димните газове и водите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Градове 1 Политика 2 Компании 3 Ритейл 1 Политика 2 Компании 3 Ритейл Реклама Много мнения срещу
" Има тотална неточност в ръководството на отпадните води в плана, тъй като смесват потоци от разнообразни индустриални процеси, някои от тях нечисти с токсични субстанции. Предвиждат оборудване, което няма да управлява на изхода тези токсични субстанции. Предвиждат оборотни води и тези токсични субстанции като тежки метали, устойчиви органични замърсители ще се натрупват с времето, няма да бъдат следени, ще се изпускат във водното тяло и също могат да доведат до блокиране на пречиствателните процеси ", съобщи Биологът Пенчо Пандъков, член на експертния съвет от съдружие " Балканка ", пред БНР.

Срещу планът имаше редица негативни мнения, които се показва сериозна угриженост във връзка с бъдещето на района като екологично чист и аграрни. От предприемчив комитет за опазване на община Павликени като екологично чист регион пишат, че основна информацията за енергоизточника в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда е извънредно незадоволителна. Липсва информация за технологията за филтриране на димни газове. Липсват и данни каква е по-нататъшната орис на отработената токсична и мощно корозивна вода с непрекъснато изменящ се състав, артикул на процеса.

По отношение на пречистването на димните газове от парните котли от инициативния комитет означават, че прави усещане " извънредно посредственото техническо равнище на превода ", липсват всевъзможни количествени характерности във връзка с общия размер димни газове за единица работно време - час/ден и така нататък Липсва каквато и да е било аргументация на избора на съответно описаната технология. Липсват даже теоретични догатки за количеството и качеството на отработените материали на изхода на филтриращата система.

Проблемите не престават с обезвреждането и оползотворяването на отпадъците от активността. В мнението на база данни на RDF електроцентрали в Италия и Германия, негоримият излишък, получен на изхода на парните котли (токсична пепелина и шлака) се пресмята на " сред 15 и 20 % от постъпилото гориво, т.е. от 160 до над 200 тона на ден. В Оценка на въздействието върху околната среда, на стр. 307 има едно само изречение по този въпрос: " Генерираните боклуци ще се третират, според настоящото законодателство и най-хубавите налични практики, от компании, притежаващи съответните разрешителни според Закона за ръководство на отпадъците. " Намираме сходно несериозно отнасяне на толкоз значим въпрос по едно и също време за обидно и подвеждащо ", показва мнението.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По отношение на водите не се загатва нищо за това какво се случва с токсичната вода, създадена от мокрите филтри на топлоцентралата. И тъй наречените И тъй наречените
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР