Мегаполиси никнат в Азия и АфрикаКъм 2028 г. се очаква

...
Мегаполиси никнат в Азия и АфрикаКъм 2028 г. се очаква
Коментари Харесай

До 10 г. Индия ще е №1 по население

Мегаполиси никнат в Азия и Африка


Към 2028 година се чака Индия да задмине Китай като страна с най-голямо население от близо 1,49 милиарда души, а столицата й Делхи да стане най-многолюдният град в света, измествайки Токио от челната позиция. Такава е новата прогноза на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации, който разгласява нов отчет за градското население в света.

Две трети от международното население – 68%, ще живее в градове до 2050 година спрямо 55 на 100 през днешния ден, като главният растеж ще бъде съсредоточен в Индия, Китай и Нигерия. Увеличението на градското население общо ще е 2,5 милиарда души.
Данните сочат още, че пикът на тази наклонност ще бъде към средата на века, а по-късно ще се следи спад в урбанизацията. Дотогава се чака в света да живеят 9,77 милиарда души.

В момента Токио е най-многолюдният град в света с 37 милиона поданици, следван от Делхи (29 млн.), Шанхай (26 млн.) и Мексико сити и Сао Пауло (около 22 млн.). Населението на Кайро, Мумбай, Пекин и столицата на Бангладеш също наближава по 20 млн. Към 2020 година обаче жителите на японската столица ще стартират да понижават, а тези на индийската ще продължат да се усилват.

Прогнозира се и нарастване на мегаградовете с население над 10 млн. души. През 1990 година градовете колоси са били едвам 10, през днешния ден към този момент са 33, а към 2030 година ще бъдат 43, най-много в разрастващи се страни.

Експертите предизвестяват, че доста страни ще се сблъскат с провокации поради потребностите на увеличаващото се градско население, в това число жилища, превоз, енергийна мрежа и друга инфраструктура. Проблем може да се окаже още заетостта и съществени услуги като обучение и опазване на здравето.

Прогнозата за популацията на България към 2050 година е към 5,4 млн. У нас също ще бъде регистриран растеж на

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР