Мегаполисът Истанбул е най-засегнатия от коронавируса район в Република Турция.

Мегаполисът Истанбул е най-засегнатия от коронавируса район в Република Турция. ...

В Истанбул създават „Научен комитет“ за справяне с COVID-19, който предлага осем неотложни мерки.

Мегаполисът Истанбул е най-засегнатия от коронавируса район в Република Турция. В тази връзка Истанбулска голяма община, покани експерти за сформиране на т.нар. „Научен комитет“.

Комитетът предложи осем мерки, които трябва да се изпълнят незабавно, за да се ограничи разпространението на COVID-19:

1.Трябва да се осигурят алтернативни места за настаняване и изолиране на болни, като това могат да бъдат големи спортни зали и др. подобни.

2.Ако се засече гражданин с висока температура от разположените термокамери, по най-бързия начин да се прегледа и постави в изолация.

3.Принудително работещите обекти трябва регулярно да се контролирират, като това включва и бързи тестове за коронавирус на работещите.

4.Към болниците, където са настанени заразените граждани трябва да се обърне по-сериозно логистично внимание. Особенно при снабдяване с необходимите предпазни материали.

5.Трябва да се създадат различни проекти под мотото "Остани си вкъщи". Специално вниманние трябва да се обърне спрямо запазване психологическото здраве на населението.

6.Да се увеличи тестването.

7.Да се обърне специално внимание на медицинските лица на първа линия вкл. настаняване, достатъчно защитни материали, разумни почивки, здравословна храна и др.

8.За да се спре бързото разпространение на вируса, трябва да се затворят възможно най-много обекти.

Припомняме, че съседна Турция е на девето място в света по брой заразени -34 109 лица към 20,00 часа, 725 са починалите, а 1474 са в критично състояние.

Превод:Митко Демирев

Източник: dnesplus.bg