Медузи с 5-метрови пипала и морски дракони пратиха десетки хора

...
Медузи с 5-метрови пипала и морски дракони пратиха десетки хора
Коментари Харесай

Медузи с 5-метрови пипала, дракони и щипалки стряскат плувците по Черноморието

Медузи с 5-метрови пипала и морски дракони пратиха десетки хора в лечебните заведения през последните дни. Атаките са най-вече по Северното Черноморие. На юг дебнат щипалки, които карат деца да плачат и майки да пищят.

Черно море е едвам на 7000 години, само че в дълбините му се крият страховити същества. Някои преувеличават в митове, само че други описват действителни случки с причудливите жители на едно от най-слабо солените морета в света.

30-метров морски демон (вид праисторически гущер) плува постепенно из дълбоките води, гръмнаха преди време съветските медии. Новината скоростно се популяризира и у нас. Чудовището било видяно за пръв път през 1952 година и разказано от писателя Всеволод Иванов. Животното имало плоска глава и размери, от които косата на очевидците побелявала. Според разкази на очевидци дяволът се появил още веднъж през 1980 година След това никой не го е виждал, само че запалянковци го чакат тази година.

В наши дни великански китове няма в Черно море, само че в края на XIX век било постоянно събитие. През 1882 година голямото морско създание е следено край дървения кей на тогава дребното селце Кабулети, ситуирано на двадесет и пет километра северно от Батуми (Грузия). Местните поданици с неразбиране следили голямото туловище на животното, като не разбирали какво е това. Според хрониките някои от тях даже напуснали жилищата си и избягали надалеч от брега. Веднага бил известен царят, който след броени дни изпратил на инспекция и на помощ свои бойци. Те пристигнали добре въоръжени, решили, че морското страшилище е рисково, и го умъртвили. И до момента има непокътнат скелет от ивичест кит.

Има данни, че през 1926 година кит е виждан и в българските води на Черно море - в устието на река Камчия. Коментарът на експертите във връзка тази информация е, че колосите са влизали от Атлантическия океан в Средиземно море през Гибралтар, като е изцяло допустимо да са изминавали дългия път до Босфора и оттова да са навлизали в Черно море. Звучи правдоподобно, като се вземе под внимание и фактът, че тогава трафикът на плавателни съдове в протока, разделящ Европа и Азия, бил надалеч по-малък от този в днешно време. 

През последните дни се заприказва, че голяма медуза с 5-метрови пипала плува край родното Черноморие. Безгръбначното дебнело заблудени плувци и безмилостно ги атакувало. Официалната информация сочи, че на родното крайбрежие могат да бъдат видени два типа медузи, които се появяват в края на лятото и не са рискови за хора. Те съдържат токсичен токсин, само че пипалата им са прекомерно дребни, с цел да пробият човешката кожа. Ако има окосмение, офанзивата става изцяло невъзможна, изясни доцент доктор Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна. 

Далеч повече проблеми основават морските дракони. От началото на годината те са уболи над 15 души, споделиха още от лечебното заведение в морската столица. 

Рибата наподобява на попче и елементарно може да бъде сбъркана. Най-потърпевши от нея са риболовците, които не могат да я разпознават незабавно. При опит да я откачат от кукичката тя се мята и ги убожда по ръката. " Най-добрата профилактична мярка в тази ситуация е раничката да се полее с гореща вода от термос ", поучава доцент Златева.

Убождането може да аргументи неспособност за стесняване на ръката или апатия на стъпалото, в случай че бъде закачена с крайник. Шиповете на тази риба съдържат отрови, които потискат локалния имунитет. През последното десетилетие броят на убодените от морски змей доближава до 60 на година, само че предходната година са били едвам 20. 

Уникален взрив на морски щипалки има този месец по Черноморието. Това се оплакаха пред " България Днес " летовници, отседнали по южните ни курорти.

Водните гадинки тормозят туристите. Щом усетят свежа човешка плът, гладните щипалки незабавно налитат и хапят до кръв. Проблемът е толкоз сериозен, че майки даже не пускат децата си да влизат във водата. Специалисти поучават за профилактика на краката след плаж да се употребява 2% разтвор на йод, разбъркан с 2 до 5% салицилов алкохол

В Черно море са открити 1966 типа животни. Сред тях са включени и редица средиземноморски типове, за които се счита, че не могат изцяло да се приспособяват към тукашните изискванията за живот. 

Черно море е населявано от към 180 типа риба: скумрия, черноморска акула, попче, риба змей, калкан, морска лястовица и три типа делфини. До последната четвърт на ХХ в. във водоема живее и застрашеният тюлен духовник.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР