Медодобивната индустрия е енергоемка, но Аурубис“ се стреми да е

...
Медодобивната индустрия е енергоемка, но Аурубис“ се стреми да е
Коментари Харесай

Аурубис, или как произвеждаш ток, за да правиш мед

Медодобивната промишленост е енергоемка, само че „ Аурубис “ се стреми да е енергоефективна компания. Тя си е сложила за цел да употребява от ден на ден възобновима сила и да развива лични ВЕИ мощности у нас, а в Хамбург стартира план за подмяна на изкопаемите горива с водород.

„ Аурубис България “ е най-голямото дружество от медната металургия в Югоизточна Европа. Заводът до Пирдоп и Златица е основан в края на 50-те години и от този момент работи без спиране, като в течение на годините уголемява и модернизира производството си. От 2008 година е част от „ Аурубис “, най-голямата медодобивна група в Европа, основана в Хамбург, Германия. Днес „ Аурубис България “ е със структуроопределяща роля за стопанската система на страната и е едно от най-модернизираните металургични производства в целия свят. Преди година беше сертифицирана с The Copper Mark и стана първата от групата  на „ Аурубис “ и една от първите в света, която покри условията за този нов стандарт за стабилно развиване в медодобивната промишленост. Компанията следи и вкарва последните софтуерни новости. Разполага с дейни екипи за инженеринг и развойна активност, с които внедрява редица новаторски планове.
Соларни централи
Поради спецификата на индустриалния развой, предприятието е измежду огромните енергийни потребители у нас. И по тази причина политиката във връзка с енергийната успеваемост има решаващо значение. През 2021 година „ Аурубис България “, дружно с „ ЧЕЗ България “ построи най-големия фотоволтаичен парк за лични потребности у нас. Десет мегаватовата „ Аурубис-1 “ е ситуирана на територията на завода - върху рекуливирано остаряло хранилище, с цел да се пести земеделска земя, в този момент конфигурираните 20 хил. панела създават към 11 700 мегаватчаса годишно. С тази сила може да се зареди град с 14 000 поданици, само че централата покрива единствено 2.5% от междинното годишно ползване на ток на завода. Целта на компанията е в идните осем години да построи нови възобновими мощности, тъй че една пета от употребяваната сила да се създава от лични източници. Разработени са планове за две нови слънчеви централи, изследва се опцията и за вятърна сила.
Енергиен мениджмънт
Цените на силата не стопират да порастват и предвижданията са това да продължи. В същото време създаваната от „ Аурубис България “ катодна мед се продава на интернационалните пазари по цени на Лондонската железна борса и предприятието се състезава с производители от целия свят. За да резервира конкурентоспособността си, компанията би трябвало да ограничи разноските за електрическа енергия в себестойността на продукцията си. Създадена е енергийна тактика с два съществени стълба: оптимизация с въвеждане на енергийно ефикасни технологии и ограничение на зависимостта от пазара на ток с създаване на лични ВЕИ мощности. За да се ръководят по-добре разноските и процесите, в предприятието е въведена система за енергиен мениджмънт, с която да се реализира по-висока успеваемост и понижаване на употребяваната сила. Компанията е и в развой на узаконяване по стандарта за ръководство на силата ISO 50001:2018. В стратегически проект през 2030 година „ Аурубис България “ би трябвало да покрива 20% от потребностите си с „ ин-хаус “ създадена сила, а до 2050 година половината от потреблението да е от лични възобновими източници.
Енергийна успеваемост
„ Технологиите за понижаване на употребяваната сила включват замяна на електрическите мотори и трансформатори с нови, които са с по-висока успеваемост, инсталиране на честотни инвертори ниско и приблизително напрежение, въвеждане на режими на работа на електропреносната мрежа, които обезпечават по-малки загуби “, споделя инж. Петко Иванов, началник „ Енергоносители “ в „ Аурубис България “. И прибавя: „ Работим и по план за в допълнение потребление на отпадъчната топлота за произвеждане на електрическа сила. Подменяме осветлението в цеховете и административните здания с LED. Извършва се и постепенна замяна на колите и локомотивите от вътрешнозаводския превоз с електрически “. За да употребява в оптималната степен опциите на системите, компанията натъртва на образованието на личния състав за работа с тях. Показателят „ kWh / звук продукция “ на българското дружество е към този момент по-добър спрямо редица други фабрики в същия бранш. За цялата група „ Аурубис “ този развой е с особена значимост, като с изключение на на финансовия аспект, се обръща съществено внимание и на екологичния резултат от ограниченията. Само от фотоволтаичния парк „ Аурубис-1 “ ще бъдат пестени 15 000 т въглеродни излъчвания годишно или над 225 000 т за планувания интервал на употреба, в случай че същото количество ток се произвеждаше от въглищна централа.
Водородът като гориво
Групата „ Аурубис “ стартира проби в индустриален мащаб за потребление на водород вместо изкопаеми горива, защото водородът се обрисува като една от главните енергийни други възможности в идващите десетилетия. „ Засега е безценен, само че с развиването на технологиите ще стане конкурентен на класическите горива. Ако погледнем обратно - по този начин е било с всички реформаторски решения. Всяка нова парадигма първо е била посрещана със песимизъм - и парната машина, и моторите с вътрешно горене, и налагането на изменчивия ток. В началото всички тези решения са изглеждали мъчно използвани за всеобщи потребности “,  коментира инж. Петко Иванов. И изяснява, че в медодобива първи сътрудниците им в Хамбург са почнали проби с водородно гориво в действителен индустриален мащаб. Засега резултатите са обнадеждаващи. Подобни проби ще се проведат и в други фабрики от Групата. Очакванията са в идващите десетилетия инфраструктурата,  построена за природен газ, да се употребява и за транспорт на водород, който да служи като гориво.
Няма връщане обратно
Променя се средата, трансформират се и провокациите пред бизнеса. Та кой единствено допреди няколко години си е мислил, че оня, който създава мед да вземем за пример, ще би трябвало да се специализира и в производството на електрическа енергия. Но през днешния ден не е през вчерашния ден и по тази причина една от главните цели на „ Аурубис България “ продължава да е намаляването на външното ползване на електрическа енергия, с цел да може производството да остане конкурентно на международните пазари и отсега нататък. Този развой е основен при вземането на решения за нови вложения.

  

Засега водородът е безценен, само че с развиването на технологиите ще стане конкурентен на класическите горива, споделя инж. Петко Иванов - Снимка Аурубис България
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР