Медийно огласен проект на Закон за мерки за превенция и

...
Медийно огласен проект на Закон за мерки за превенция и
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието отрече медиен вариант на проектозакон Магнитски

Медийно огласен план на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната провокира реакцията на Министерството на правораздаването.

 

От ведомството обявиха, че той не изхожда от тях, а точно в Министерство на правосъдието се намира особено образуваната работна група, която е натоварена със задачата да изготви план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната.

 

" Работната група стигна до безспорен извод за значимостта от такава регулация, само че при безспорно сходство с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и незабавно откакто законопроектът бъде подготвен, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен метод ", обявиха от Министерство на правосъдието в особено мнение.

Законопроектът беше разгласен от БНР, като в обявата се показва, че е бил обсъждан на финансовите експертни препоръки при финансовия министър Асен Василев.

" Разпространеният на 26 май 2022 година в медиите текст на законопроект има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването и подложен на разискване ", обявиха от Министерство на правосъдието.

 

Коментар направи и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев: " Когато бяха наложени глобите по закона Магнитски, страната нямаше по какъв начин да отбрани държавните институции и държавните компании по съответен метод. Поели сме ангажимент тази законодателна празнина да бъде запълнена. Министерството на правораздаването е министерството, което може да съобрази всички национални и интернационалните актове, тъй че да откри най-удачния метод по какъв начин да се запълни тази празнина. Когато някой е глобен и това слага българската стопанска система под заплаха от болест от спомагателните наказания, този проблем да бъде овладян. Като това, несъмнено, би трябвало да предстои на правосъден надзор и на всички други атрибути на правовата страна ".

 

Разпространеният в медиите проект  планува междуведомствен съвет, отпред с финансовия министър да предлага на Министерски съвет налагането на тежки стопански и финансови наказания на всяко " физическо или юридическо лице, групи и формирания ", за което има открити обстоятелства и събрани данни, че реализира 7 групи действия, за които се приема, че основават риск за икономическата и финансова система на страната.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР