Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края

Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края ...

Медийната свобода е мираж - върнахме ли се към Студената война?.

Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края на Студената война.
Тази констатация прави годишният доклад е на Съвета на Европа и дузина партньорски организации, включително Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници", предаде AFP.
Те създадоха единна Платформа за защита на журналистическия труд и сигурността на журналистите. В него ясно се подчертава влошаващото се състояние на медийната свобода в Европа и причините за това.
Докладът се основава на откритията на 140 сериозни нарушения на медийната свобода, които са съобщени на платформата през 2018 г.
Посочва се рутината защита на хора, които са отговорни за престъпления срещу журналисти, включително 17 случая, при които няма наказани за ликвидирането на журналисти.
В Италия е регистрирано най-голямо увеличение на броя нарушения на медийната свобода. В доклада се подчертава свиващото се пространство за свобода на словото в Турция. Там повече от 200 журналисти са задържани от неуспешния опит за преврат в средата на 2016 г.
Унгария се посочва като държава, в която има "много висока концентрация на медии в ръцете на проправителствени олигарси".
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заявява, че докладът може да "служи като база за диалог със страните членки за начините да се подобри средата с медийната свобода".
През 2018 г. в 32 от 47-те страни членки на Съвета на Европа са били регистрирани 140 нарушения на свободата на медиите, които авторите на доклада определят като сериозни.
Сред тях са нападение с кола бомба срещу журналист в Черна гора, нападение с нож срещу журналист в Милано и опит за опожаряване на редакция в Украйна.
Платформата стартира през 2015 г. с цел да улесни сътрудничеството между страните членки на Съвета на Европа за защита на журналистите.

Източник: actualno.com