Медийната свобода в Европа се влошава. За първи път от

...
Медийната свобода в Европа се влошава. За първи път от
Коментари Харесай

Медийната свобода в Европа се влошава

Медийната независимост в Европа се утежнява. За първи път от края на Студената война изискванията са толкоз неподходящи.

Това излиза наяве от нов отчет, в който се приканва за незабавни дейности, да се подобрят ужасните условия и да се даде надеждна отбрана за публицистите, осведоми " Политико ".

Годишният отчет е на Съвета на Европа и дузина партньорски организации, в това число Европейската федерация на публицистите и " Репортери без граници ", които сътвориха Платформа за отбрана на журналистическия труд и сигурността на публицистите. В него се акцентира влошаващото се положение на медийната независимост в Европа и аргументите.

Докладът се основава на откритията на 140 съществени нарушавания на медийната независимост, които са обявени на платформата през 2018 година Посочва се рутината отбрана на хора, които са виновни за закононарушения против публицисти, в това число 17 случая, при които няма осъдени за ликвидирането на публицисти.

В Италия е записано най-голямо нарастване на броя нарушавания на медийната независимост, до момента в който в отчета се акцентира свиващото се пространство за независимост на словото в Турция, където повече от 200 публицисти са арестувани от несполучливия опит за прелом в средата на 2016 година Унгария се показва като страна, в която има " доста висока централизация на медии в ръцете на проправителствени олигарси ".

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд декларира, че отчетът може да " служи като база за разговор със страните членки за методите да се усъвършенства средата с медийната независимост ".

Като цяло през 2018 година процентът на отговор на страни след съществени и доказани закани към медийната независимост е бил 39 на 100, което е прекомерно ниско равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР