Медийната свобода в Европа се влошава. За първи път от

Медийната свобода в Европа се влошава. За първи път от ...

Медийната свобода в Европа се влошава.

Медийната свобода в Европа се влошава. За първи път от края на Студената война условията са толкова неблагоприятни.

Това става ясно от нов доклад, в който се призовава за спешни действия, да се подобрят ужасните условия и да се предостави надеждна защита за журналистите, информира "Политико".

Годишният доклад е на Съвета на Европа и дузина партньорски организации, включително Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници", които създадоха Платформа за защита на журналистическия труд и сигурността на журналистите. В него се подчертава влошаващото се състояние на медийната свобода в Европа и причините.

Докладът се основава на откритията на 140 сериозни нарушения на медийната свобода, които са съобщени на платформата през 2018 г. Посочва се рутината защита на хора, които са отговорни за престъпления срещу журналисти, включително 17 случая, при които няма наказани за ликвидирането на журналисти.

В Италия е регистрирано най-голямо увеличение на броя нарушения на медийната свобода, докато в доклада се подчертава свиващото се пространство за свобода на словото в Турция, където повече от 200 журналисти са задържани от неуспешния опит за преврат в средата на 2016 г. Унгария се посочва като държава, в която има "много висока концентрация на медии в ръцете на проправителствени олигарси".

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заявява, че докладът може да "служи като база за диалог със страните членки за начините да се подобри средата с медийната свобода".

Като цяло през 2018 г. процентът на отговор на държави след сериозни и потвърдени заплахи към медийната свобода е бил 39 на сто, което е твърде ниско ниво.

Източник: dnesplus.bg