Медийната среда в България наистина е отровена. Независимо дали става

...
Медийната среда в България наистина е отровена. Независимо дали става
Коментари Харесай

Лъгахте за Сирия, мълчите за важните теми, докога?

Медийната среда в България в действителност е отровена. Независимо дали става въпрос за представянето на вътрешната политика или геополитическата обстановка и наблюдението на " огромните играчи " и техните дейности.
Какво толкоз, че огромните публични поръчки се раздават на лица, близки до властта? Какво като пътищата ни се строят с некачествени материали и с безумни периоди? Какво от това, че стопанската система ни има конструкция на страна от Третия свят? Има ли значение, че ясно прозират връзките сред политици и фигури от проведената престъпност? Тук-таме се вършат бегли опити за проверяваща публицистика, потопени някъде в злободневието и " Vip Brother "...
И в случай че неналичието на съществени аналитични публикации и журналистически следствия, касаещи вътрешната среда, могат да се обяснят с ползите на притежатели на медии, взаимозависимост от рекламодатели или политически обвързаности, какво да кажем за представянето на геополитическите действителности?
Години наред следя развиването на войната в Сирия и представянето му в българските медии. Срещал съм фрапиращи образци на непознаване на средата, в това число и от всякакви псевдокореспонденти, които не са стъпвали на терен.
Дори национални медии представяха терористичните групировки " Ахрар ал-Шам ", Ал-Нусра и " Армия на Исляма”, като “борци за свобода” и “умерена опозиция”. Четяхме пропогандни публикации и гледахме сходни филми, които искрено изопачаваха истината за военните дейности и участниците в тях.
Вече добре известните " Бели каски ", показани от редица медии като герои, постановиха саудитски шериат на следените от тях територии. В тези региони на дамите е неразрешено да излизат без никаб или без черен, компактно закриващ косата хиджаб. Нещо, за което мълчаха услужливите публицисти. Някои от тях още мълчат. Работата на един публицист е да търси истината, да ревизира всяко изказване и да го показва на обществото. А не да продава илюзии и заблуди.

Всички неистини и операции, показани по западните мейнстрийм медии, свободно се копираха и преписваха от българските папагали.
Показателен е казусът Омран - детето, снимано от " Белите каски " в Алепо и чиито фотоси обиколиха първите страници на всички международни медии, с цел да се окаже след това, че Омран е бил употребен, даже не е лекуван, а единствено сниман, а родителите му поддържат " режима ".

Разбира се, огромна част от медиите си икономисаха разкритията. Дори и да са били в началото подведени, това не оправдава спестяването на истината по-късно. Развитието на историята и разкриването на " журналиста " -бяла каска Махмуд Раслан, снимал Омран в колата за спешна помощ, който по-късно лъсна и в клипа, в който Нур ал-Дин ал-Занки обезглавиха дете, също надали ви е добре позната.
Тези образци са значими, тъй като демонстрират лицемерието, неналичието на добра подготовка и предпочитание на огромна част от българските публицисти да срещнат аудиторията си с действителната обстановка " по света и у нас ".
По същият метод комфортните " сътрудници " в този момент мълчат за протичащото се в Донбас и Луганск. Дали поради следването на " политкоректната линия " или заради мързел, не мога да кажа изрично. Дори в западната преса, отвреме-навреме се появяват публикации, които разказват истинскатта обстановка - без да се се интересуват в каква светлината ще показват съветските или американските " проксита ".
Това важи за всяка една тематика, която се преглежда и разисква. Независимо дали става въпрос за външнополитическа тема, като политиката на Тръмп, Путин, Brexit или упражненията върху трагичната орис на Виктория Маринова.
Истината не е въпрос на позиция. Тя и такава каквато е и би трябвало да бъде казвана постоянно. Това е и смисълът на публицистиката, ясно и с доказателства да показва обстоятелствата, а не да изкривява действителностите или да мълчи за тях.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР