Медийната грамотност е ключ за критично мислене и борба с

...
Медийната грамотност е ключ за критично мислене и борба с
Коментари Харесай

10 минути седмично новини от ЕК срещу фалшивите новини

Медийната просветеност е ключ за сериозно мислене и битка с дезинформацията, а седмично 10-минутно образование за медийна просветеност в европейските учебни заведения е добра концепция .

Това разяснява пред повече от 400 участника от цяла Европа - институции, медийни регулатори, специалисти, публицисти, жители, българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел на първата Европейска седмица на медийната просветеност .

Основната цел на тази нова самодейност на Европейската комисия , която се осъществя по предложение на българският еврокомисар, е да даде на жителите умения за сериозно мислене и разграничение на вярна от погрешна информация, за основаване на наличие.
 Европейска комисия е разочарована от Facebook, Google и Туитър против дезинформацията
Европейска комисия е разочарована от Facebook, Google и Туитър против дезинформацията

Компаниите не са задоволително усърдни, в случай че не се оправят, ще има регулация

" Медийната просветеност не значи единствено битка с разпространяването на дезинформация. Високото равнище на медийна просветеност е от значително значение , с цел да могат жителите да взимат осведомени решения. Това е още по-важно в подтекста на идните европейски избори. Както сподели президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в тези избори би трябвало да покажем , че Европа може да преодолее разликите сред север и юг, изток и Запад. Добрата медийна просветеност е причина за една витална и съвременна народна власт , увеличаваща устойчивостта на жителите на дезинформация и способността им да четат сериозно в големия информативен поток ", изясни Габриел.

Българският еврокомисар открои няколко съществени фактора за реализиране на резултати в региона на медийната просветеност.

На първо място тя акцентира нуждата от активизиране на локално ниво на всички участници, занимаващи се с медийно обучение. За задачата Европейската комисия сътвори интерактивна карта на събитията , на която досега има маркирани над 230 начинания.

Новата Директива за аудиовизуалните медийни услуги също включва наредба към страните членки да покачат равнището на медийна просветеност.
 Мария Габриел към възпитаници: Машините няма да изместят човешкото творчество
Мария Габриел към възпитаници: Машините няма да изместят човешкото творчество

Програма " Европа " дава опция на цивилен организации

Еврокомисарят означи потребността от нови дейности . Такова би могло да бъде общ европейски център за шерване на запаси , което би спомогнало за общото схващане на въпроса от страните членки. Такъв център може да служи като взаимен корпус от познания за медийна просветеност , които да се включат във всеки стадий на образованието в европейските учебни заведения .

" Понякога на жителите им е мъчно да разграничат вярната от погрешната информация. Наша отговорност е да им дадем принадлежности, с които да им помогнем да създадат своя осведомен избор, учреден на качествена и разнообразна информация. Вярвам, че дружно можем да защитим медийната просветеност, с цел да имаме плурализъм на мненията и отбрана на нашите полезности ", разяснява Габриел.

В рамките на форума тя връчи и първите Европейски награди за медийна просветеност на най-хубавите просветителни планове , които бяха определени измежду 130-те участници в конкуренцията.
 БиБиСи: Форийн офис създава подправени вести през Студената война
БиБиСи: Форийн офис създава подправени вести през Студената война

През 1963 година манипулират обществото с вести от България за расова дискриминация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР