Медиците в Благоевградско са изключително натоварени заради рекордния брой заразени

...
Медиците в Благоевградско са изключително натоварени заради рекордния брой заразени
Коментари Харесай

Лекари в Благоевград изнемогват заради много болни с COVID-19


Медиците в Благоевградско са извънредно натоварени поради рекордния брой инфектирани с ковид от последните дни. 160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград, заяви на брифинг през днешния ден регионалният шеф Бисер Михайлов, представен от БГНЕС.

Заболяването не е нещо имагинерно, по тази причина приканвам към самодисциплина и отговорност към себе си и фамилиите, към сътрудниците – тъй като подценявайки болестта, ние главно натоварваме здравната система, акцентира Михайлов. И добави, че лекарите сега съвсем изнемогват. Стават факт болести от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред, сподели още регионалният шеф.

След съвещанието на Областния щаб, свикано поради усложнената конюнктура с корона – вируса, той изнесе следните данни: Има 160 заболели от COVID-19, настанени в лечебните заведения, избрани за лечение от вируса. В лечебните заведения има 53 свободни кревати.

В МБАЛ – Благоевградлежащо болните са 35. Свободни кревати 5, 10 свободни кревати в Реанимация, в това число и за банкет от други лечебни заведения. С опция за разкриване на още 25 кревати в отделението по хирургия. За интензивно лекуване има единствено едно лице от ЦСМП – Благоевград.

МБАЛ – Разлог разполага с общо 33 кревати, от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, тъй че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното поделение и да се освободят 10 спомагателни кревати.

В МБАЛ – Гоце Делчев лежащо заболели са 43, свободни кревати са 8 от 52 общо. Очаква се идната седмица да се освободят спомагателни кревати.

В Тубдиспансера в Благоевград има 13 заболели и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 кревати.

В МАБЛ „ Пулс “ – болните са 18, чака се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните кревати са 8.

21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „ Югозападна “. 10 са свободните кревати. Има опция за разкриване на още кревати в очно поделение, само че обстановката в Санданско все още е спокойна, акцентира Михайлов.

Петрич – болните са 9, свободни 10 кревати, неврологията може да бъде преустроена на COVID-отделение, в случай че се наложи.

Все още здравната система и лечебните заведения могат да поемат в допълнение заболели хора. Надявам се да сме виновни, с цел да не препълваме лечебните заведения. Навсякъде има задоволително защитни дрехи и материали за медицинския личен състав, добави Михайлов.

Междувременно стана ясно, че болничното заведение във Велико Търново ще бъде проверявана за гибелта на 19-годишния юноша с ковид.

Министерството на здравеопазването е упълномощило на организация " Медицински контрол " инспекция на регионалната болница във Велико Търново " Д-р Стефан Черкезов " поради гибелта на 19-годишния Христо Денев от ковид. За инспекция от страна на медицниския контрол настояха и от самата болница, откакто бащата на момчето Иван Денев упрекна екипа на лечебното заведение в неприятно отношение, липса на информация и използване на пробно лекуване без да е поискано единодушие за това.

19-годишният Христо е признат в болничното заведение на 12 юли с позитивен PCR и леки грипоподобни недоволства, включващи температура и изнемощялост.

Преди това е провел несполучливо няколкодневно лекуване с антибиотик, назначен от персоналния доктор, от което не настъпило усъвършенстване. Първоначално Христо е бил признат в Covid-отделението на великотърновската болница, а в следствие – изместен в реанимацията и интубиран. В последна сметка умира на 31 юли и става най-младата жертва на ковид у нас.

Случаят му беше даден от представители на здравното съсловие у нас като образец за това, че даже младеж без съпътстващи болести може да почине от ковид. В медиите се появиха и голям брой изявления към възможното заразяване на момчето на абитуриентския му бал, които бащата отхвърля като погрешни.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР