Медицинският съвет към правителството даде първия си брифинг. Този съвет

...
Медицинският съвет към правителството даде първия си брифинг. Този съвет
Коментари Харесай

Здравната ни система няма ресурс за борба с коронавируса, смята професор Костов

Медицинският съвет към държавното управление даде първия си брифинг. Този съвет е самостоятелен от Националния оперативния щаб, а задачата му е да предлага медицински решения за справяне с епидемията от ковид. Крайните решения обаче ще бъдат взимани от щаба.

Съветът ще дава брифинги 2 пъти в седмицата - във вторник и в петък. Ще бъде основан и Facebook портал, който ще съдържа информация за всичко, утвърдено от Министерството на здравеопазването.

Начело на експертния орган е проф. Коста Костов, съветник по белодробни заболявания в столичната Университетска болница „ Света Анна ". Той посочи, че здравната ни система не е готова и нямаме нужния запас за битка с ковид.

Членове на Медицинкия съвет са проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова - експерт по образна диагностика, проф. Севелина Попововска - патолог, юрист доктор Мария Петрова - експерт по здравно право, доктор Цветеслава Гълъбова - психиатър, доцент Атанас Мангъров - педиатър и експерт по инфекциозни заболявания, доцент Васил Велчев - кардиолог, доцент Любомир Киров - общопрактикуващ доктор, проф. Георги Момеков - фармаколог, доктор Валентин Павлов - представител на Българския лекарски съюз, проф. Николай Младенов - анестезиолог, доцент Росен Калпачки - невролог, доктор Александър Симидчиев - пулмолог, Константин Вълков - програмен шеф на Дарик радио.

„ Както е дефинирано в заповедта, нашата цел е правене на логаритми и рекомендации за лекуване на COVID-19 ", сподели проф. Костов. "Ние би трябвало да се оправим с заплахата, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си и желаеме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели, в случай че не имаме вяра, че ще се оправим. Благодаря на всички сътрудници, които се отхвърлиха от персоналното си време ", уточни още той и акцентира, че желае да бъде именуван координатор на съвета, а не негов ръководител.

Костов дефинира като извънредно значимо да се съблюдава "информационна хигиена " и да се сортират достоверни източници по въпроси, свързани с епидемията.

На конференцията стана ясно, че в страната има задоволително кревати в инфекциозните отделения и клиники. Кризата обаче се състои в това, че съвсем са изчерпани персоналните защитни средства.

Координаторът на Медицинския съвет означи, че заболяваемостта не понижава и че към момента няма ясна картина за наклонността.

Експертите оповестиха, че ще предлагат на държавното управление всеобщ скрининг на популацията. Тепърва ще се мисли с какви проби да става този скрининг и от кое място ще се намерят пари за тях. Това е професионално мнение, а не търсене на борба, споделят специалистите от съвета.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР