Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си

...
Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си
Коментари Харесай

Медицинските сестри излизат на национален протест

Медицинските сестри у нас стягат народен митинг точно на професионалния си празник на 12 май. Недостигът на фрагменти и ниското възнаграждение са част от водещите аргументи за недоволството им.

За последните 20 години над 30 000 сестри са избрали или да работят в чужбина, или са сменили специалността си. У нас в този момент има към 25 000 сестри, което е недостътачно. Средната възраст на здравната сестра у нас е 53 години. Все още има медицински сестри и на по 80 години, които не престават да работят.

Професията е непривлекателна най-много поради ниското възнаграждение. Основната заплата е сред 650-700 лв.. Едно от настояванията на идния митинг е повишаване на главната заплата до 1500 лв..

Извънредни часове, стрес, напрежение – по този начин Милена Митева разказва работния си ден, съобщи БТВ. Тя е здравна сестра в болница „ Света Анна” от 35 години и се грижи основно за тежкоболни пациенти. „ Изискванията към нас се усилват – ние поставяме един доста висок професионален труд, който за най-голямо страдание към момента е подценен. След някоя и друга година просто няма да има кой да се грижи за пациентите”, Милена Митева.

Колежката й Светла пък споделя, че всяка една от сестрите би трябвало да се грижи за несъразмерен брой пациенти, а това утежнява качеството на работата им. „ Няма по какъв начин да стане като в една такава клиника каквато е нашата минават по 250 индивида месечно, а в събота и неделя има единствено по една дежурна сестра. Колкото и да желае, тя няма време даже да се усмихне на всичките пациенти”.

Такава е обстановката и в детските градини, където една сестра носи отговорност за над 30 деца в границите на работния си ден. Освен повишение на стартовата заплата, медицинските сестри упорстват страната да им обезпечава и благоприятни условия за кариерно развиване. Протестът ще бъде в събота на площад Независимост в столицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР