Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си

Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си ...

Медицинските сестри излизат на национален протест.


Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си празник на 12 май. Недостигът на кадри и ниското заплащане са част от водещите причини за недоволството им.

За последните 20 години над 30 000 сестри са избрали или да работят в чужбина, или са сменили професията си. У нас сега има около 25 000 сестри, което е недостътачно. Средната възраст на медицинската сестра у нас е 53 години. Все още има медицински сестри и на по 80 години, които продължават да работят.

Професията е непривлекателна най-вече заради ниското заплащане. Основната заплата е между 650-700 лева. Едно от исканията на предстоящия протест е покачване на основната заплата до 1500 лева.

Извънредни часове, стрес, напрежение – така Милена Митева описва работния си ден, предаде БТВ. Тя е медицинска сестра в болница „Света Анна” от 35 години и се грижи главно за тежкоболни пациенти. „Изискванията към нас се увеличават – ние полагаме един много висок професионален труд, който за най-голямо съжаление все още е недооценен. След някоя и друга година просто няма да има кой да се грижи за пациентите”, Милена Митева.

Колежката й Светла пък споделя, че всяка една от сестрите трябва да се грижи за прекомерен брой пациенти, а това влошава качеството на работата им. „Няма как да стане като в една такава клиника каквато е нашата преминават по 250 човека месечно, а в събота и неделя има само по една дежурна сестра. Колкото и да иска, тя няма време дори да се усмихне на всичките пациенти”.

Такава е ситуацията и в детските градини, където една сестра носи отговорност за над 30 деца в рамките на работния си ден. Освен повишаване на стартовата заплата, медицинските сестри настояват държавата да им осигурява и възможности за кариерно развитие. Протестът ще бъде в събота на площад Независимост в столицата.

Източник: novini.bg