Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното

...
Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното
Коментари Харесай

Защо медицинските сестри протестират отново

Медицинските сестри стачкуваха за увеличение на заплатите си пред здравното министерство през март и по-късно спорадично - през цялата година.

© Анелия Николова Пред постройката на Министерския съвет за следващ път през последните 10 месеца има митинг на група медицински сестри с претенции за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестиращите упорстват за среща с премиера Бойко Борисов, на която желаят той да поеме гаранции, че обещаните от здравния министър Кирил Ананиев средства за нарастване на заплатите ще стигнат и до тях.
След като разпънаха палатков лагер пред Министерския съвет в неделя, в понеделник държавната преслужба заяви, че на 17 декември министър председателят ще се срещне с тях дружно със здравния и обществения министър, както и с ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова.

Кой стачкува

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Този митингът се оглавява от здравната сестра Мая Илиева, която е учердите на новия профсъюз на българските медицински експерти - медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори и лаборанти. Тя е и измежду уредниците на първите сестрински митинги през март тази година.

Илиева беше част от предизборния щаб на претендента за кмет на София Мая Манолова. Сега Илиева и съидейниците й учредиха и лична асоциация на медицинските сестри. В момента се построяват структурите й.

До основаването им се стигна, откакто доста от медицинските експерти взеха решение, че двата синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа ", както и основаната със закон съсловна организация – Асоциация на експертите по здравни грижи, не пазят ползите им. Синдикатите и съсловната организация не поддържаха митингите за повече средства за заплати в здравния бранш, които се случваха през цялата година. Те проведоха обособен митинг едвам през октомври и незабавно бяха признати от премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, които оповестиха, че през 2020 година ще има 400 млн. лева повече за здраве, 200 млн. от които за лечебните заведения, като 100 млн. лева ще отидат за увеличение на заплатите.

Какво желаят сестрите?

В края на предходната година здравният министър Кирил Ананиев подписа групов трудов контракт в бранша със синдикатите и работодателските организации. Според него заплатите на сестрите би трябвало да бъдат най-малко 900 лева в извънболничната помощ и 950 лева в извънболничната помощ. Срокът за осъществяване на това изискване е две години – до края на 2020 година

До тази година всеки министър подписваше протоколно КТД и той нормално не се изпълняваше. Причината е, че заплатите не зависят от министъра, а от това какъв брой заболели е приела и лекувала болничното заведение, както и по какъв начин се ръководи тя. Още през февруари министерството отпусна от бюджета си 28 млн. лева за общинските и държавните лечебни заведения за заплати. Около митингите здравната каса отпусна от запаса си 50 млн. лева за увеличение на клиничните пътеки по най-недооценените специалности като педиатрия и пулмология.

На процедура посредством увеличение на средствата по всеобщите пътеки може да се реализира увеличение на заплатите на сестрите. Здравният министър проконтролира това да се случи в държавните лечебни заведения, на които той е принципал. В общинските и частните лечебни заведения, обаче, разпределянето на средствата за заплати зависи от притежателите.

Протестиращите признават, че заплатите са достигнали равнищата в груповия трудов контракт. Заплащането в лечебните заведения, обаче, има още няколко съставния елемент – сестрите получават някаква част от средствата по клиничните пътеки, за нощни наряди и ексклузивен труд.

" Получи се по този начин, че заплатите бяха увеличени с 50-100 лева и доближиха равнищата в груповия трудов контракт. За сметка на това обаче спомагателното материално стимулиране от клиничните пътеки понижа и се получава по този начин, че множеството сътрудници взимат по-малка заплата от преди ", изяснява Илиева.

Тя добавя, че въпросът към този момент не е толкоз за заплатите, а за изискванията на труд като цяло, защото системата се крепи на медицински сестри-пенсионерки, които не престават да работят на по две места, до момента в който младите сестри напущат страната и работят в чужбина.

" Премиерът парите ги е дал, желаеме тяхното систематизиране за заплати да важи и за общинските, и за частните лечебни заведения. Освен това желаеме КТД да бъде наложителен, а не пожелателен за всички работодатели в опазването на здравето. Ще желаеме изключителният труд да се заплаща заслужено и да се управлява дали се съблюдава, а също така ще настояваме за седемчасов работен ден в реанимациите, както е в незабавните звена ", сподели Мая Илиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР