Медицинските сестри продължават с протеста си. Те настояват за по-високи

...
Медицинските сестри продължават с протеста си. Те настояват за по-високи
Коментари Харесай

Медицинските сестри с протестна палатка пред Народното събрание

Медицинските сестри не престават с митинга си. Те упорстват за по-високи заплати и почтени условия на труд. Днес протестиращите посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание и раздаваха листовки с настоящи въпроси и проблеми в опазването на здравето на депутатите. Никой от минаващите край тях обаче не ги предложения да влязат в Народното събрание на диалози, заяви БНР.
Пред медиите Мая Илиева - една от протестиращите медицински сестри, съобщи:
" В 8:30 часа ще ги чакаме на врата на Народното събрание всяка заран и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават. "
Във времето, когато в Народното събрание не се организират съвещания, акцията на медицинските експерти ще бъде на столичните площади " Славейков " и " Света Неделя ", където ще раздават листовки, с цел да осведомят жителите за проблемите в опазването на здравето и ще дават отговор на техните въпроси.
" Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските експерти не са мръднали с години. Защо не съблюдават рекомендациите на Световната здравна организация и на Еврокомисията по опазване на здравето. Знаят ли какво е съсловна организация? " - това са част от въпросите, които се съдържат в листовките за депутатите.
Протестиращите са отправили 10 предложения за среща с към премиера Бойко Борисов, само че отговор нямат. Затова медицинските сестри упорстват за персонален разговор с народните представители, с цел да могат да водят диалог с тях по значимите проблеми, а не да бъдат представлявани от Лекарския съюз.
Очаквано опозицията твърди, че ги поддържа, само че не може да направи доста, в това време депутати от ръководещата коалиция - като Валери Симеонов желаят оферти на хартия, а не гюрюлтия и медии. Тома Буков от ГЕРБ пък бил работил за по-малко пари и изразил вяра, че медицинските експерти не вземат участие в предизборната акция.
Депутатите обаче трансферират топката в изпълнителната власт. Премиерът Бойко Борисов през вчерашния ден се карал на здравния министър Кирил Ананиев - къде са 50-те милиона лв., които бяха отпуснати за увеличение на заплатите в бранша.
" И аз желая двойно. Кой не желае двойно. Всеки желае двойно. Ние милиарди влагаме в вложения. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са ", коментирал Борисов, написа БНР.
В събота и неделя протестиращите медицински сестри ще раздават листовки на жители в центъра на София. Медицинските експерти се заканиха митингът им да продължи, до момента в който не бъдат изпълнени настояванията им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР