Медицинските сестри от цялата страна излязоха на поредния си протест,

...
Медицинските сестри от цялата страна излязоха на поредния си протест,
Коментари Харесай

Медицинските сестри отново протестират

Медицинските сестри от цялата страна излязоха на следващия си митинг, този път пред Народното събрание. Те упорстват за стартова заплата в размер на две минимални заплати. Голяма част от протестиращите носят лента с надпис " Не на страха " и лозунги " Здравеопазването не е търговия " и " Пациентите не са банкомати ".
 
" Искаме почтени условия на труд и съответно заплащане за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати ", декларира Даниела Христова от бургаската УМБАЛ и прибавя, че упорства да бъдат отстранени комерсиалните сдружения в опазването на здравето.
 
Протестиращите упорстват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази специалност, да бъде подписан Колективен трудов контракт на Национално равнище с всички структури в опазването на здравето, както и да се регламентира независимата сестринска процедура.
 
Организаторът на митинга, уволнената здравна сестра Мая Илиева съобщи, че на следващия ден ще обтегнат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават разнообразни въпроси, на които в случай че те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.
 
" Ще посрещаме депутатите постоянно когато имат съвещание – от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще осведомяваме жителите, които минават през пл. " Св. Неделя " и " Славейков ". Ще обясняваме проблемите в опазването на здравето. Ще питаме жителите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, какъв брой частни лечебни заведения има у нас ", разкри Илиева. Тя добави, че митингът им става неопределен. Безработната здравна сестра разгласи, че на следващия ден имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и обществена комисии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР