Медицинските сестри не вярват на МЗ, че ще имат увеличение

...
Медицинските сестри не вярват на МЗ, че ще имат увеличение
Коментари Харесай

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

Медицинските сестри не имат вяра на Министерство на здравеопазването, че ще имат нарастване на заплатите. Със викания " Оставка " стартира техният митинг пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им е подкрепено от Националния профсъюз на работещите в опазването на здравето .

Пари има, само че те би трябвало да бъдат разпределени добре. Това, че заплатите на сестрите не би трябвало да се усилват в този момент заради липса на методика, е безспорна недомислица . Това мнение изрази Вяра Врагова, показвайки фиш за заплатата си от месец февруари. В него се показва, че главната ѝ заплата е 680 лв. като експерт в Национална лаборатория в " Майчин дом ".
 И сестрите в учебните заведения желаят смяна в изискванията на труд
И сестрите в учебните заведения желаят смяна в изискванията на труд

Освен настояванията за заплати

Всеки министър идва, прави някакви зулуми, и опазването на здравето какво да прави - то не върви напред. Ние сме на светлинни години обратно от всички, добави здравната сестра.

Тя цитира думите на доцент Лъчезар Иванов, съгласно който лечебните заведения не би трябвало да минават под шапката на държавния бюджет, а би трябвало да останат търговски сдружения . Как другояче ще се краде, в случай че не са търговски сдружения, разяснява медикът. По думите ѝ за работещите, които изкарват тези средства, парите все не стигат.

Подадем ли групови оставки и спрем ли да работим дейно, системата ще забуксува, безапелационна беше Врагова. Медицинските сестри обаче не могат да спрат да работят дейно съгласно нея, тъй като всички хора зависят от тяхната работа .

" Ние не можем да оставим пациенти, това ни е работата, тяхната работа (на управляващите- бел.реп.) е да се погрижат за нас, а те не го вършат ", сподели здравната сестра.
 Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри
Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри

Напускат поради ниското възнаграждение

Работната група, формирана от специалисти от Министерство на здравеопазването и медицински сестри по предложение на министър Ананиев съгласно нея няма да сработи, тъй като " това не е проблем от през вчерашния ден ". Срокът за нарастване по думите ѝ се измества и в този момент е избран за 1 април, което медицинският експерт пояснява като " майтапчийско " заричане , като подчертава на съвпадението с Деня на шегата.

Основните претенции на медицинските сестри се резервират - без търговски сдружения в опазването на здравето, идентична съществена заплата на всички здравни експерти , без значение от типа болница, тъй като работата е една е съща.
 Недостигът на медицински сестри може да бъде позволен
Недостигът на медицински сестри може да бъде позволен

Все повече студенти остават в страната след дипломирането си

На всяко тримесечие усилват депутатските заплати, тъй като междинната работна заплата в страната се е повишила. " Защо не откриха за нас (пари) ", пита още Врагова.

И националният омбудсман Мая Манолова поддържа митинга на медицинските сестри. " Аз заставам зад тях не от в този момент и не от оня ден, настояванията им са изцяло обективни ", разяснява пред публицисти Манолова. Според нея управлението на здравното министерство би трябвало да разбере, че обществото има потребност от тези експерти, те би трябвало да бъдат арестувани в България и да се направи всичко допустимо техните претенции да бъдат задоволени .
 Три отделения на пловдивската болница
Три отделения на пловдивската болница " Св. Мина " остават без медицински сестри

В детското поделение две мед. сестри се грижат за 28 деца

Манолова осъди натиска, който се реализира върху здравно експерти поради митингите . Омбудсманът ги дефинира като срамни дейности, излагащи представители на локални управляващи, защото митингът е конституционно право . Манолова прикани никой да не пречи на свободното изложение на мнение и да се има поради, че това е престъпно действие, когато става дума за препятстването на конституционни права.

Методиката, препоръчана от Министерство на здравеопазването за остойностяване на услугите, за Манолова е положително начало . Хората съгласно нея желаят ясно установяване на минимална начална съществена заплата. Няма по какъв начин методиката да не стъпи върху това. Важни са и определянето на работните условия и опциите за кариерно развиване, посочи тя.
 Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг
Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг

Негодуват против дефицита на фрагменти, неналичието на млади експерти и ниските заплати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР