Медицинските сестри излязоха на протест пред Здравната каса с настояване

...
Медицинските сестри излязоха на протест пред Здравната каса с настояване
Коментари Харесай

Медицинските сестри отново излязоха на протест пред НЗОК

Медицинските сестри излязоха на митинг пред Здравната каса с гледище да вземат участие в договарянията за рамковия контракт за следващата година.
По закон тези договаряния се водят сред лекарския съюз и Здравната каса – за медицинските действия, и сред зъболекарския съюз и НЗОК за денталните действия. Това е договорът, с който се дефинират разпоредбите, по които касата реализира заплащанията.
Около обяд завърши срещата сред представителите на протестиращите медицински сестри и шефа на НЗОК – доктор Дечо Дечев. „ Единственото нещо, което разбрахме, че той няма доста пълномощия, с които да ни спомага, само че ни насочи към надзора на Здравната каса – към участниците, които биха могли да ни поканят да присъстваме и ние на договарянето”, разяснява Мая Илиева.
Тя уточни, че в договарянията сега единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, което значи, че това са единствено лекари, без представител на другите записаните специалности – участници в опазването на здравето.
Сестрите упорстват в рамковия контракт да бъдат закрепени минимални съществени заплати и доплащания, както и да има условия какъв брой медицински експерти ще обслужват пациентите.
Рамковите контракти би трябвало да бъдат признати до края на тази година, с цел да влязат в действие от идната.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР