Медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики,

...
Медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики,
Коментари Харесай

Разрешават самостоятелни практики на акушерките и медицинските сестри

Медицинските сестри и акушерките да имат право на независими практики, за каквито те от години упорстват. Това плануват промени в Закона за лечебните заведения, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване.

В претекстовете си от ведомството изясняват, че по този начин за практикуващите тези специалности експерти ще се сътвори опция за независим избор на професионално развиване и този тип здравни услуги ще бъдат извадени от сивия бранш. През последните години търсенето на здравни услуги от сестри и акушерки се усилва, регистрират от Министерство на здравеопазването.

От министерството чакат по този метод да бъдат привлечени младежи към тези специалности, защото трендовете демонстрират фрапантно понижаване на претендентите за образование по тези специалности. Цели се и понижаване на персоналните и публични разноски за здравни услуги.

“От психическа и икономическа позиция здравните грижи, реализирани в домовете на пациентите са по-изгодни – пациентите остават в нормалната си среда, а здравословното им положение се следи от медицински експерт, който при положение на нужда може да окаже незабавна помощ и да реализира съгласуваност с доктор “, написа в претекстовете.

“Самостоятелното даване на здравни грижи е значителен детайл от реализацията на автономността на специалностите лекарски помощник, здравна сестра и акушерка. Това ще даде опция за избор в професионалното развиване на тези експерти по здравни грижи. От друга страна, независимата процедура на лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките ще даде опция на пациентите на право на избор, а и ще облекчи натовареността в извънболничната здравна помощ като поеме напълно здравните грижи за хронично болните, децата и бременните “, показват още от Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР