Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все

...
Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все
Коментари Харесай

Все още няма увеличение на заплатите на медицинските сестри

Медицинските сестри сигнализират, че нарастванията на работните им заплати към момента не са факт. От Министерството на здравеопазването дадоха обещание това да се случи през май, откакто медицинските експерти излязоха на митинг пред постройката на държавното управление. Обяснението в този момент е, че се постанова нов период, в който обещанието ще бъде изпълнено.

По думите на Мая Илиева, която бе един от водачите на митингите, това се дължи на обстоятелството, че здравното министерство не може да финансира търговски сдружения. "Единственият метод е да се финансират клиничните пътеки и по този начин се надяват на благоволението на работодателите да ги разпределят както би трябвало. Оказва се, че много от тях не са взели поради това нещо, защото сумата, която получават от клинични пътеки, не отива за нарастване на заплатата на сестрите ", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

От съсловието са безапелационни, че ще продължат да се борят за настояванията си, а точно минимална стартова заплата, равна на две минимални трудови хонорари, анулация на комерсиалните сдружения и основаване на обособена съсловна организация, която да отстоява правата им. Според Илиева няма надзор. Сестрите желаят въвеждане на стандарти, при които да се работи, с цел да има естествени условия и хонорари за труда им. Тя е на мнение, че отрасловият министърът би трябвало да си влезе в ролята, а не да абдикира. Нужно е той да откри методът, по който да управлява ръководителите на лечебните заведения. Включително и на частните, защото те се финансират с обществени средства, безапелационна е организаторката на митингите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР