Медицински Университет - Пловдив се нареди сред академичните институции, копие

...
Медицински Университет - Пловдив се нареди сред академичните институции, копие
Коментари Харесай

Историята на МУ-Пловдив е представена в библиотеката на Ватикана

Медицински Университет - Пловдив се подреди измежду университетските институции, копие от чиито истории се съхраняват в библиотеката на Ватикана. Инициативата за даряване на цялостен комплект алманаси на Медицински Университет - Пловдив, подета от Катедра Образна Диагностика, подкрепена от Ректорското управление на МУ-Пловдив и осъществена от проф. Славик Табаков и проф. Магдалена Стоева носи спомагателен авторитет на МУ-Пловдив. Подбраният от проф. Кичка Велкова комплект алманаси включва истински екземпляри на алманасите от 15, 25, 50, 60, 65, 70 годишнините на МУ- Пловдив.

Проф. Славик Табаков, който е Доктор Хонорис Кауза на МУ - Пловдив и проф. Магдалена Стоева от Катедра „ Образна диагностика ", в ролята си на членове на управлението на Международния Съюз за Физико-Инженерни Науки в Медицината, и делегати на Конгреса по Клинично инженерство в Рим, бяха удостоени с достойнството да са измежду специфичните посетители на Папската визита на Папа Франциск. По време на аудиенцията беше формалното показване на комплекта алманаси на МУ-Пловдив в библиотеката на Ватикана. Благодарение на персоналната поддръжка на Президента на Конгреса по клинично инженерство и сътрудниците от Римската Католическа Болница, британската версия на алманаха, отдаден на 70-годишнината на МУ-Пловдив, дружно с публично посвещение, бе предадена персонално в ръцете на Светия Отец.

Интерес провокира фактът, че формалните лица в Римската Католическа Болница „ Свето Сърце " и във Ватикана разполагаха с информация за връзките на Кардинал Ронкали (по-късно провъзгласен за Папа Йоан XXIII) с създателя на МУ - Пловдив - доктор Теофил Груев, през времето на пребиваването на Кардинал Ронкали в България.

Фактът че Пловдивската Католическа Болница е била първата Университетска Болница на новосъздадения Медицински Факултет в града ни през 1945 година беше причина нашите алегорични дарове да са измежду дребното признати за показване на Папа Франциск.

Папската визита и благословия от Папа Франциск бяха извънредно вълнуващи. Надяваме се този алегоричен жест да отвори нови порти за съдействие пред Медицински Университет - Пловдив.

В Ректората на МУ-Пловдив беше предадено умалено копие на камбаната на Папа Франциск - сувенир от аудиенцията, който е осветлен от Светия Отец.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР