Медицински университет – София награждава лекари по случай Празника на

...
Медицински университет – София награждава лекари по случай Празника на
Коментари Харесай

Над един век медицинско образование в България

Медицински университет – София награждава лекари по случай Празника на научноизследователската и преподавателска активност, който се организира в навечерието на Световния ден на здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Изключително благополучен съм, че ще отлича сътрудниците, съдействали за развиването на българската медицина “, съобщи ректорът на МУ-София Лъчезар Трайков.

Той означи, че тази година се навършват 105 години от основаването на Медицински факултет. " Медицинско обучение в България има над един век ", акцентира ректорът.

" Този факт ни задължава да продължим на бъдем на нужната висота, да съблюдаваме с чест и достолепие традициите, да поддържаме ентусиазма и откривателския дух ", сподели Трайков и добави, че МУ-София е измежду водещите университети в България по брой научни изявления. Ректорът акцентира, че през 2022 година МУ-София заслужи най-висока оценка в Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България в четири съществени посоки.

" Важно е да поддържаме високо равнище на преподавателска и изследователска активност ", сподели още Трайков и уточни, че МУ-София, наред със Софийския университет " Св. Климент Охридски ", получи най-хубаво финансирани по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Ректорът изясни, че съществени цели на МУ-София са поощряване на нововъведенията и творчеството, превъзмогване на стандартното мислене.

Той се обърна към своите сътрудници с думите: " Нека професионилизмът, всеотдайността и човеколюбието ни управляват в нашата специалност. От сърце ви искам здраве, персонално благополучие, ентусиазъм, задоволство и самопризнание за постигнатото. "

Проф. доктор Иван Литвиненко, дм, беше почетен с почетен знак " AESCULAPUS " за принос в развиването на българската медицина през миналата 2022 година

Пред БГНЕС проф. Литвиненко съобщи: " Не съм привикнал доста, доста да получавам награди. Никога не съм работил за премия. Аз работя, с цел да бъде потребен, първо, на своите пациенти, второ, на своите сътрудници, трето, на студентите. И в случай че би трябвало да съм прям, досега съм се гордял най-вече с премия, получена точно от студентите като учител. "

Той показа, че е бил малко сюрпризиран. " Оказа се, че са ми отредили най-голямата премия, което несъмнено за мен е огромна чест, която носи и огромна отговорност ", акцентира проф. Литвиненко и добави, че човек би трябвало са поддържа реномето, тъй като това е водещ университет и всички отличени би трябвало да са на равнището му.

Награден знак " PANACEA " за достижения в преподавателската, научна и експертна активност през 2022 година получиха доцент доктор А. Гатева, дмн, проф. доктор Б. Йорданов, дм, проф. К. Йончева, дфн, проф. М. Александрова, дм., и проф. доктор Румяна Марковска-Давидкова, дм.

Проф. Марковска-Давидкова работи в Катедрата по здравна микробиология. " Обадиха ми се преди няколко дни, че съм номинирана и наградена с премия " PANACEA ", която е избухливо за научна активност и заслуги за едногодишен интервал ", сподели пред БГНЕС тя.

С почетен знак " SIGNUM LAUDIS " на лента за особени заслуги за действието и развиването на МУ-София в годините на своята професионална реализация бяха отличени проф. доктор Г. Ончев, дм, доцент доктор В. Свещаров, дм, проф. И. Димитров, дх, проф. К. Маркова, дм, проф. П. Георгиева, дм, и проф. доктор Димитър Масларов, дмн.

" Всеки ден, когато човек пие вода, се сеща за извора, от който тази вода извира – това е Медицинският университет – София, тъй че за мен е чест и привилегия, че ще получа премията през днешния ден ", сподели пред БГНЕС проф. Масларов и пожела на младите си сътрудници да работят с дерзание и с религия и това ще бъде оценено както от пациентите, по този начин и от останалите лекари. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР