Медицински специалисти и служители в домове за възрастни хора в

...
Медицински специалисти и служители в домове за възрастни хора в
Коментари Харесай

„Примерът“ Швеция: Болниците не приемат пациенти с COVID-19 от старчески домове

Медицински експерти и чиновници в домове за възрастни хора в Швеция настояват, че възрастните пациенти с COVID-19 не се преглеждат от лекари и не ги одобряват в болница, поради икономисване на запаси.

Швеция, която неведнъж беше давана за образец като една от страните в Европа с верен и по-лек метод към пандемията с новия ковид, има сериозен проблем с заболяването в старческите домове. Според локалната статистика повече от половината жертви на COVID-19 в страната идват точно от домовете за възрастни хора, написа Би Би Си.

За разлика от множеството си европейски съседи, Швеция не вкара строги ограничения на карантина. Баровете и заведенията за хранене останаха отворени, като бяха въведени само ограничавания за събирането на огромни групи от хора. Останалите ограничения като обществена отдалеченост, носене на маски и цялостна карантина бяха по-скоро целесъобразни.

До момента в страната са регистрирани общо 30 377 случая на COVID-19, като от тях умрелите са 3698. Оказва се, че половината жертви на заболяването идват точно от старешки домове и са над 70-годишни. Според локални медицински експерти и чиновници в тези места за настаняване повода е, че лечебните заведения не желаят да одобряват хора на възраст в отделенията си.

Какво не е наред?

Преди седмица министър председателят на Швеция Стефан Льовен призна, че страната не е направила задоволително, с цел да защищити най-уязвимата група – възрастните хора.

Свижданията в домовете за възрастни бяха неразрешени още на 31 март, само че това не ограничи болестта.

Сега възходящ брой чиновници в сферата, както и медици, подлагат на критика районните ограничения на здравните управляващи по какъв начин да се действа при положение на болест в дом за възрастни. Според тях формалните протоколи не разрешават банкет на възрастните пациенти в болница. Не единствено това – на медицинският личен състав в домовете е неразрешено да ползва кислородна терапия без утвърждение от доктор, като в това време по-възрастните пациенти не се преглеждат.

Би Би Си беседва с здравната сестра Латифа Льотвенберг, която работи в дом за възрастни хора. „ Казаха ни да не ги изпращаме в болничното заведение, даже и да са 65-годишни и да имат още доста години живот. Казах ни да не ги изпращаме “, споделя тя.

По думите й на доста от пациентите са предстояли още дълги години живот, само че вместо да могат да посетят лечебно заведение „ те се задушават до гибел “.
Още един дом за възрастни хора със случаи на COVID-19 Навременното тестване в дома в Радомир обаче наподобява е лимитирало болестта единствено до личния състав
В момента Льотвенберг работи в поделение, което приема единствено пациенти с COVID-19. По думите й в лечебните заведения доста рядко има възрастни пациенти, а доминират тези, родени през 70-те, 80-те и 90-те.

Какви са националните разпореждания?

Решенията за съответни здравни ограничения са оставени в ръцете на районни служби. Всички те се преценяват с национални рекомендации.

Според тези рекомендации възрастните пациенти, без значение дали са в частни или държавни домове за грижа, не би трябвало автоматизирано да се карат в болнично заведение.

Персоналът на домовете би трябвало самичък да реши дали това се постанова, като вземе поради също „ цената за превоз “, както и объркването, което ще изпитат самите пациенти при пренасяне.

Критици на тези разпореждания настояват, че страната изключва възрастните хора от медицинските грижи, свързани с COVID-19, с цел да пести болничен запас. Като образец се показва нова полева болница в Стокхолм, която стои неизползвана.
Премиерът на Швеция към сънародниците си: Подгответе се за хиляди смъртни случаи от COVID-19 По последни данни в скандинавската страна има 6131 регистрирани случаи на заразяване с новия ковид и 358 умряли
Как е на други места?

Националната асоциация по грижи на Англия твърди, че пациентите с COVID-19 получават съответна здравна помощ „ без значение какъв брой остарели и заболели са те “.

В Германия всеки пациент със признаци на ковид се преглежда от доктор. Има случаи, при които цели домове за възрастни хора се местят на територията на болнични заведения.

В Дания пък всички пациенти, които имат потребност от кислородна терапия, наложително се изпращат в болница.
Започват да тестват за ковид личния състав на старческите домове Обмислят се разнообразни сюжети за реакция след случая в Гара Орешец
У нас свижданията в домовете за възрастни хора са неразрешени, само че все пак имаше експлоадиране на дребни огнища с COVID-19 в Гара Орешец, Кула и Радомир. В София и Бургас стартира всеобщо тестване на личния състав в домовете за възрастни хора. На доста места заведенията са обособени по този начин, че да обезпечават изолираност на евентуално болните от COVID-19.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 259 24 112 646 Света 4 917 473 29 349 320 609 1 922 463 Заразени* Нови Починали България 2 259 24 112 Света 4 917 473 29 349 320 609
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР