Медицински сестри и лекари се събраха на символичен протест пред

...
Медицински сестри и лекари се събраха на символичен протест пред
Коментари Харесай

Медицински сестри готвят мащабен протест пред Министерски съвет

Медицински сестри и лекари се събраха на алегоричен митинг пред оградата на столичната болница Токуда, в поддръжка на дисциплинарно уволнената здравна сестра Мая Илиева . Те още веднъж сложиха казуса с осемчасовите работни смени в реанимацията, ниските заплати и работата на две места. Обявиха и почналите действия за основаване на обособена съсловна организация на медицинските сестри. При протестиращите пристигна и самата Мая Илиева, която през днешния ден е събрала движимостите си от бившето си работно място.
 
„ Ние знаем, че те даже да решат да я върнат на работа, тя самата няма да желае да се върне. Ние просто желаеме да изявим нашата гражданска позиция. Аз, като неин сътрудник и другар, не мога да позволи да си затворя устата, ушите и очите и да кажа, че това нещо не се е случило “. Това са думи на Елена Тонева, здравна сестра в централната реанимация на Токуда. Тя поддържа дейностите на уволнената Мая Илиева, които са имали за цел да потвърдят, че медицинските сестри в реанимацията би трябвало да работят на 7-часова промяна, вместо на 8-часова. Точно това деяние е употребявано за уволнението на Илиева.
 
„ Мая Илиева беше снимала това. Това, което беше снимала, нито нарушаваше конфиденциалността на пациента, нито на хората, които го правеха. Тя беше снимала само самата операция за 5 секунди. Те незабавно пуснаха сигнал. Това беше падение. Всеки човек може да се подхлъзне в концепцията си да убеди правотата ни, тъй като ние се борим с това години наред “, добави тя.
 
В поддръжка на Мая Илиева на митинга беше и Ели Тронова от филиала на болничното заведение в Батак:
 
„ Тук съм за възобновяване й на работа, защото тя е доста скъп кадър и болничното заведение може да съжалява за нея, в случай че не я възвърне “.-->
 
Колкото до атмосферата в Токуда след уволнението на Мая Илиева, Елена Тонева сподели, че няма репресии, само че тя се усеща следена.
 
„ Опасявам се, че най-малкото ще бъда следена и то съществено. Ще чакат дребен акт на падение. Работата ми е задоволително виновна, аз работя в реанимация. Има доста обстановки, в които човек може да се подхлъзне “, добави Тонева.
 
Освен че п одготвят основаването на обособена съсловна организация, медицинските сестри се готвят и за нов огромен митинг пред Министерския съве т, който ще се организира на 1 0 септември . Исканията са същите, напомни Димитрия Димитрова, координатор на митингите в Пазарджик:
 
„ Ние се борим на първо място да няма търговски сдружения, да няма търговия в опазването на здравето. Ние се борим за едно по-добро опазване на здравето, з а да могат пациентите да не се тормозят, че през днешния ден е постъпил в болница и няма, да вземем за пример 2000 лв. да се оперира и да чака околните му да съберат пари за интервенция “.
 
Днешният митинг беше подсилен от омбудсмана Мая Манолова. Протестът в поддръжка на Мая Илиева продължава с дейности пред постройките на КНСБ и здравното министерство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР