Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални

...
Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални
Коментари Харесай

Специалистите по здравни грижи ще могат да отварят кабинети

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат самостоятелни практики, предлага здравното министерство. Така те ще могат да правят операции и съвещания без наличие на доктор.

Мая Лилова е здравна сестра в болничното заведение в Мездра. Много пациенти са я викали вкъщи за превръзка, премерване на кръвно или слагане на инжекция. Доволна е от предлагането сестрите да имат право да разкриват независими практики.
Мая Лилова - здравна сестра: Хубаво би било това нещо да се реализира, за спомагателни приходи на всички колежки - акушерки, медицински сестри и фелдшери. Пациентите ще бъдат най-облагодетелствани от това нещо. Тъй като ще имат разполагаем 24 часа медицински услуги.Милка Василева - ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи: Ще имат право на информация. Ще могат да беседват за положението си, за метода, по който да одобряват медикаментите си. Акушерките ще се грижат за здрави бременни и здрави родилки.
Пациентски организации обаче са обезпокоени от предлаганата смяна.
Пенка Георгиева - ръководител на Пациентски организации " Заедно с теб ": Това носи огромен риск. Риск, защото е допустимо да надвишат своите пълномощия. Нямат задоволително подготвеност медицинските сестри да преценяват в случай че има някакъв проблем. Особено притеснително е акушерките, когато ще наблюдават бременност.
От съсловната организация обявиха, че пълномощията на акушерки, медицински сестри и фелдшери са регламентирани в разпоредба.

От препоръчаните промени не излиза наяве какъв брой ще костват услугите в самостоятелните практики и кой ще заплаща за тях.
Милка Василева - ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи: Ние настояваме финансирането да е обезпечено дали през Министерство на здравеопазването или през контракти с НЗОК.
Болниците няма да останат без медицински сестри, в случай че те получат право да разкрият лични практики, изясни Милка Василева. Срокът за публично разискване на измененията е до 18 септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР