Медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори окончателно получиха правото да

...
Медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори окончателно получиха правото да
Коментари Харесай

Сестрите и акушерките официално получиха право на самостоятелни практики

Медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори дефинитивно получиха правото да разкриват независими практики с признати на второ четене от депутатите в четвъртък промени в Закона за лечебните заведения. Досега те не можеха да се провеждат в лични лечебни заведения без доктор, само че все пак пазар подобен вид услуги съществува. Например медицински сестри вървят по домовете и оказват медицински грижи за хронично заболели, възрастни и други

Сега сестрите, акушерките и фелдшерите ще могат да реализират независимо медицински и здравни грижи в основано от тях лечебно заведение - кабинет, медицински център и други Там те ще могат да правят независимо здравни грижи, операции, предварителна защита и профилактика на заболявания. Когато положението на пациента го постанова, лекуването и операциите могат да се правят и в дома му. Финансирането на тези медицински услуги обаче остава за сметка на пациентите и към този момент не се планува да се покрива с публични средства.

Председателят на парламентарната комисия по опазването на здравето Даниела Дариткова (ГЕРБ) изясни, че се дава опция действия, които са реализирани и в този момент на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона. По думите ѝ това разрешава, от една страна, тази процедура да се регламентира, въпреки това, да бъде добре следена. Дариткова изясни, че медицинските експерти могат да вършат единствено това, което е написано в разпоредба на здравния министър, по лекарско предопределение. Според нея признатите текстове са единствено в интерес на българските пациенти. Тя даде образец, че да вземем за пример фелдшерите подкрепят активността на общопрактикуващите лекари в доста обитаеми места, медицинските сестри могат да правят и здравно-социални услуги, а рехабилитаторите да оказват помощ за възобновяване на пациенти, изписани за домашно лекуване.

Индивидуални практики за здравни грижи ще могат да разкриват здравна сестра, акушерка, фелдшер или рехабилитатор, които имат най-малко три години стаж в съответната професионална област, и които се записват от Изпълнителна организация " Медицински контрол ".


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР