Медицински експерти в Люблин, Източна Полша, за пръв път използват

...
Медицински експерти в Люблин, Източна Полша, за пръв път използват
Коментари Харесай

С подкрепа от ЕС учени в Полша създадоха нов вид изкуствена кост

Медицински специалисти в Люблин, Източна Полша, за пръв път употребяват новаторска изкуствена костна технология, избавила някои пациенти от ампутация, споделя " Евронюз ".

Един от първите възползвали се е Даниел Бардега. След случай с мотоциклет той бил изправен пред избор – да одобри пробна процедура или да загуби десния си крайник. Голяма част от бедрената кост на Даниел била унищожена при злополуката.

" Разбира се, първоначално имаше доста терзания, тъй като нямаше никаква гаранция, че тялото ми ще одобри материала, че няма да го отхвърли ", споделя той.

Доктор Адам Ногалски употребявал части от изкуствена кост, наречена FlexiOss, дружно с железна пластина, с цел да възвърне 7-сантиметров сектор от бедрената кост на Даниел.

" Основният проблем с кухините в костите се реши посредством имплантиране на новия материал, който се слага в костта на дребни елементи ", изяснява лекар Ногалски. " Осем години след интервенцията резултатът от лекуването е добър и пациентът може да се движи без патерици ", прибавя той.

Технологията FlexiOss била създадена дружно с биохимика Анна Белцаж. Тя знаела, че хирурзите не са удовлетворени от други костни заместители, идващи в прахообразна форма и сложни за обработка.

За разлика от тях, FlexiOss може да се изреже и оформи, когато е изсъхнал, и става еластичен, когато е влажен. Направен е от изкуствени съставки, а не от животинска кост, което понижава риска от отменяне. Остава в тялото и костните кафези прорастват в и към него.

" FlexiOss наподобява като пемза ", споделя Белцаж, " само че не е. Това е материал, който заменя костта и когато се навлажни с разтвор, става разтеглив и може да се оформи от хирург по време на интервенцията ".

Проектът FlexiOss е подсилен с милион евро от Европейски Съюз, в това число и посредством фондове от кохезионната политика. Спечелил е 14 награди. 41 души са получили импланти FlexiOss в интервенции, класифицирани като пробни.

" Само хора, лекувани преди по разнообразни способи, които не са довели до упования резултат, т.е. не е имало напредък на костта, са получили лечение; това е последният късмет за тези пациенти ", изяснява лекар Ногалски.

Други ще получат своя късмет скоро. По-късно тази година FlexiOss би трябвало да получи CE маркировка, което ще значи, че може да се предлага в Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР