Медицинската инфлация продължава да изпреварва общата. Според представените данни на

...
Медицинската инфлация продължава да изпреварва общата. Според представените данни на
Коментари Харесай

Медицинската инфлация изпреварва общата

Медицинската инфлация продължава да изпреварва общата. Според показаните данни на световно равнище, тя доближава 12.6% през 2023 година, което е напълно дребен спад от размера ѝ през 2022 година – 12.7%. За съпоставяне, общата инфлация за 2023 година е 4.1%, а през 2022 година е била 8.3%. За България предстоящата здравна инфлация за 2023 година съгласно изследването е 25%.

Тези данни бяха изнесени на бизнес закуска, проведена от Mercer Marsh Benefits, оповестяват уредниците. На събитието бяха показани световните трендове и най-нови принадлежности в областта на опазването на здравето. То даде опция на експерти в областта на човешките запаси да се срещнат от близко с новостите на здравния пазар в изискванията на инфлация.

По време на събитието се организира и спорен панел на „ Тенденциите в България във връзка с придобивките за чиновниците с фокус върху здравната грижа “. Участие в панелът взеха представители на бизнеса и на здравни заведения в страната, с цел да може тематиката да се разиска от всяка позиция. Сред тях бяха Маргрет Бързачка (Senior Director HR Bulgaria & Hungary, Тева Фарма), Милена Богданова (директор Човешки запаси – Източна Европа, Идеал стандарт – Видима), Диана Филипова (специалист Човешки запаси, Кохирънт Сълюшънс ЕООД), Иван Тодоров (заместник-председател на Българска болнична асоциация и административен шеф на Медицински комплекс „ Д-р Щерев “), Мира Ганова, PhD (директор на  Български клъстер за цифрови решения и нововъведения в здравеопазването) и Д-р Мирослав Ненков (специалист по анестезиология и реанимация).

Участниците в събитието се сплотиха към мнението, че има нужда от повече старания от страна на страната от позиция на финансиране на доклиничното опазване на здравето, с цел да се работи сполучливо в посока предварителна защита и ранна диагностика, както и от дигитализиране и основаване на национална тактика.

Д-р Мирослав Ненков означи, че поради протичащото се през последните години вероятността да се повишат публичните разноски за здраве е доста огромна.

Липсата на основни експерти също е сериозен проблем, пред който българското опазване на здравето към този момент е изправено съгласно Иван Тодоров и доктор Ненков. Специалисти в областта на неонатологията и анестезиолигията са единствено част от тази извадка, в която влизат също акушерки и медицински сестри, които все по-често търсят работа отвън страната. Според участниците в полемиката аргументите за този отлив на качествени фрагменти са доста.

„ Парите в здравната система не са малко, само че се крадат. Специалистите не бягат единствено за пари, постоянно повода е неналичието на обикновено отношение “, показа доктор Ненков. Той добави, че доста млади лекари търсят развиване отвън страната, тъй като тук не им се дава опция – достъп до инсталация, положителни ментори и практическа работа. По отношение на медицинските сестри той добави, че постоянно се постанова да работят на три места, с цел да се оправят финансово, а настрана от това не им остава време за отмора и за фамилиите им. „ Това натоварване води и до понижена успеваемост “, показа доктор Ненков.

Мира Ганова от своя страна изрази потребността от ефикасна предварителна защита, диагностика и лекуване, които би трябвало да залегнат в национална тактика за опазването на здравето.

„ Такава тактика не е самоцел, тя би трябвало ясно да очертае какви са стъпките пред опазването на здравето, с цел да се подхващат дейности, а този бранш да бъде сполучлив. Проблемът сега идва от неналичието на дълготрайна визия, както и принадлежности, с които да събираме и проучваме данни, с цел да взимаме осведомени решения “, добави тя.

Диана Филипова даде малко по-детайлен взор върху софтуерния бранш и по какъв начин на процедура се реализират профилактичните прегледи и диагностика.

„ Целим да насърчаваме нашите чиновници да посещават профилактичните прегледи, с цел да може да получат ранна диагностика. За страдание, чиновниците ни връщат противоположна връзка, че прегледите не са били на мечтаното равнище, а по-скоро проформа. В тях не се засичат проблеми в начална фаза, а се регистрира работа “, показа тя и добави, че съгласно нея сега мъчно може да се обезпечи качествена здравна грижа, защото здравната система в страната е в неприятно положение и със застаряващи експерти.

Милена Богданова означи и своите наблюдения за висок брой осъществени профилактични прегледи измежду чиновниците, само че добави, че в по-малките градове, за които има наблюдения – Габрово и Севлиево, има открити болести в начален етап, което съгласно нея в огромна степен се дължи на напъните от страна на компанията, която подкрепя локалните здравни заведения.

„ Държавата би трябвало да влезе в ролята си – да се грижи за хората и да им обезпечава първокласен и елементарен достъп до опазването на здравето “, добави Милена Богданова.

Маргрет Бързачка от своя страна показа, че напъните на фирмите са забележими.

„ Ако преди здравната застраховка се възприемаше като облага за привличане на претенденти, през днешния ден тя е стандарт и се чака от чиновниците. Целта ни през днешния ден е да намираме точните способи да предоставяме нужното като шеф. А в допълнение даваме добавена стойност и възпитаваме чиновниците си да се грижат за себе си и околните си “, сподели тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР