Медицинската федерация към КТ Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на

...
Медицинската федерация към КТ Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на
Коментари Харесай

Подкрепа търси директен диалог с властта за здравето

Медицинската федерация към КТ „ Подкрепа “ няма да поддържа митинга на 7-и октомври.

Соня Върбанова, ръководител на здравната федерация, съобщи пред БНР, че от „ Подкрепа “ ще търсят директен разговор с властта:

„ Лимитите би трябвало да отпаднат, тъй като те са спънка за лечебните заведения. Искаме увеличение на сумата, която е от Брутният вътрешен продукт, както и увеличение на цената на 1 час нощен труд, тъй като сега за това се заплащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата “.

Сред настояванията на КТ „ Подкрепа “ са лечебните заведения да не са търговски сдружения, а частните лечебни заведения да не работят с НЗОК.

„ Колективният трудов контракт (КТД) в опазването на здравето би трябвало да бъде разпрострян и да стане наложителен за всички, в това число и за частните лечебни заведения. За идната година са нужни най-малко още до 200 млн. лв. “, изиска от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Световния ден за заслужен труд, 7 октомври, КНСБ провежда народен митинг на здравните експерти с зов за почтено възнаграждение.

„ КТД дава равнищата, които би трябвало да бъдат достигнати за периода му на деяние. Неговата цел е да провежда и да ориентира всички по места в лечебните заведения. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 година. Парите сме ги договорили на макро равнище. Целият проблем, който всички се опитваме да решим към този момент 10 месеца, само че напълно несполучливо, е по какъв начин тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието “, добави Димитров в предаването „ Неделя 150 “.

По думите му растежът може да бъде реализиран със средствата, дадени до момента – към 86 млн. лв., отпуснати по разнообразни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лв.:

„ С към 15% би трябвало да бъде повишен единният стандарт в учебното и в детското опазване на здравето. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там би трябвало най-малко 10-12% нарастване. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците лечебни заведения, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лв. “.

Според Пламен Димитров оставка на министъра, без значение кой е той, не е решение на казуса, „ тъй като този министър е подложен в проблем, забъркван през последните 20 години “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР