Медицинската благотворителна организация Лекари без граници“ (ЛБГ) атакува провала на

...
Медицинската благотворителна организация Лекари без граници“ (ЛБГ) атакува провала на
Коментари Харесай

„Лекари без граници“ разкритикува провала на ООН в помощта за Сирия

Медицинската благотворителна организация „ Лекари без граници “ (ЛБГ) нападна неуспеха на Организация на обединените нации да възобнови механизъм, който разрешава на интернационалната помощ да доближава от Турция до следената от бунтовниците Северозападна Сирия, съобщи Агенция Франс Прес.


От организацията желаеха незабавно решение на казуса.

„ Резолюцията изтече преди месец и сега не се вижда решение. Това е просто тъпо “, сподели Себастиен Гей, началник на задачата на ЛБГ в Сирия.

Неспособността на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да възобнови " резолюция, гарантираща достъпа до жизненоважна филантропична помощ за Северозападна Сирия, е непростима ", сподели филантропичната група.

В следените от бунтовниците региони в Северна и Северозападна Сирия живеят повече от 4 милиона души, доста от които живеят в пренаселени лагери, където обезверено се нуждаят от помощ.

Организация на обединените нации достави помощ в регионите непосредствено през граничния пункт Баб ал-Хава от Турция посредством съглашение, подписано през 2014 година

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации обаче не съумя да реализира предишния месец консенсус по отношение на удължаването на основния маршрут за помощ.

Русия наложи несъгласие на деветмесечното удължение и тогава резолюцията не получи нужните гласове за 6-месечно удължение.


„ Хуманитарната помощ беше употребена като инструмент в политически спор и борещите се хора в Северозападна Сирия ще платят цената за този неуспех “, сподели Гей.

Сирийското държавно управление съобщи, че ще разреши на филантропична помощ да минава през граничния пункт за още шест месеца, само че сложи условия, които Организация на обединените нации назова " неприемливи ".

След мощните трусове, които удариха Турция и Сирия на 6 февруари, Дамаск се съгласи да отвори краткотрайно други два пункта на границата до 13 август.

Няколко интернационалните организации показаха угриженост, че единодушието Дамаск да управлява потока от помощи към следените от бунтовниците региони може да ограничи достъпа до най-нуждаещите се.

„ Изводът е, че потребностите на над четири милиона души бяха подценени, защото политическите договаряния бяха приоритет “, добави Гей.

„ Лекари без граници “ приканва страните-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да намерят решение с най-голяма неотложност, което да подсигурява неутрален, неполитизиран и резистентен филантропичен достъп “, сподели ръководителят на задачата.

Гражданска война избухна в Сирия, откакто държавното управление на президента Башар ал-Асад потуши мирните митинги през 2011 година Конфликтът умъртви близо половин милион души и прогони половината от предвоенното население на страната от домовете им. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР