Медицинска сестра от Мозел, която е работила през нощта в

...
Медицинска сестра от Мозел, която е работила през нощта в
Коментари Харесай

Нощният труд е признат за първи път като фактор за рак на гърдата

Медицинска сестра от Мозел, която е работила през нощта в болничното заведение в продължение на 28 години, е получила увещание, че ракът на гърдата й е професионална болест. Безпрецедентно решение, в сходство с научните проучвания за рисковете от нощния труд във Франция, разяснява френското издание " Le monde ".

Вече пенсионирана Мартин знае какъв брой нощи е прекарала на работа: 873 в кардиологията и гинекологията. През останалото време сестрата работи заран или следобяд, редувайки се сред трите смени, от време на време в една и съща седмица.

През 2009 година Мартин схваща, че страда от рак на гърдата. Следва дълга борба за здраве, живот и правдивост. Четиринадесет години по-късно 60-годишната жена съумява да признае тази патология за професионална болест, обвързвана с годините й нощен труд.

Безпрецедентно решение отваря правото на обезщетение и бележи повече от алегорична победа. Синдикат на миньорите от Лотарингия се бори повече от пет години, с цел да предизвести за професионалните фактори на рака на гърдата. Новината за успеха на Мартин е оповестена от медицинския съвет, ведомственият орган, който дава отговор за произнасянето по молбите за признание на професионални болести.

Жозиан Клавелин не крие удоволствието си. " Това внася малко освежаване в нашата битка ", разяснява пенсиониран болногледач, член на синдиката на медиците.

Заедно с Брижит Клеман, също синдикалист, оказват помощ на Мартин да събере нужните документи и данни, с цел да потвърди връзка сред болестта си и полагания нощен труд. Жозиан Клавелин през 90-те и 2000-те години работи в болничното заведение Freyming-Merlebach.

Там десетки медицински сестри и санитари развиват злокачествени тумори на гърдата. Повечето от тях нямат прочут рисков фактор в персоналния си живот: генетична история, липса на физическа интензивност, приложимост на алкохол. Така Жозиан Клавелин доста рано осъзнава, че ракът на гърдата, който е многофакторен, може да се развива заради професионални аргументи. В началото в тази ситуация с Мартин не се намира доктор, който да удостовери връзката сред болестта и полагания нощен труд. До скоро, когато идва и възмездието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР