Медицинска сестра крещя на дете на година и половина в

...
Медицинска сестра крещя на дете на година и половина в
Коментари Харесай

Най-богатата община плаща мизерно на медсестрите в яслите

Медицинска сестра викам на дете на година и половина в столична детска ясла " Мръсницо! Животно мръсно! ", илюстрирайки възпитателните си способи със звучни плесници, а следващият случай на експанзия в ясли и градини стана общо притежание с помощта на все по-популярния способ за наблюдаване на личния състав благодарение на записващо устройство, сложено от родителите в играчка. Всички отпред с работодателя на явно изкараната от равновесие жена - Столичната община, доста се възмутиха и жигосаха държанието й, тя напусна яслата, преди общината да успее да я уволни, родителите настояха сестрата повече да няма достъп до деца и евентуално желанието им ще бъде задоволено. 

" Столичната община осъжда изрично непрофесионалното и насилническо държание на здравната сестра от 27 ДГ в кв. " Надежда ", мигновено разгласи работодателят на дамата и стартира следствие какво е ставало в яслата - разпитват се шефът и целият личен състав, ще има и още наказания и въобще ще бъде свършена цялата нужна работа, с цел да бъде сатанизирана неуравновесената и несъответствуваща за работа с деца здравна сестра. Без за следващ път да се признае, че виновникът е различен и че е минало крайното време да се вземат належащите мерки войната в публичното развъждане на най-малките деца да спре. Нищо не оправдава побой и целодневни обиди към дребни деца, само че действителният провинен това да е норма в столичните, а и освен, публични ясли и градини е притежателят - общината. Като точно в най-голямата и богата община - Столичната, ситуацията е най-драматично. В момента главната заплата на една здравна сестра, а по нормативна уредба в яслите за една група деца задължително се грижат най-малко една сестра и една детегледачка (т.е. лелка), е 665 лв. по данни на самите медицински сестри. И това е

 

измежду най-ниските възнаграждения в цялата страна  

 

и по-ниско от всички от малко малко сравними по-големи градове. В Пловдив да вземем за пример заплатата е най-малко 800 лева и скоро ще се усили на съвсем 900 лева Вероятно и в София действително най-малко част от заплатите са над стартовата, само че от общината не пожелаха да дадат информация за междинните хонорари.

Да повериш развъждането на деца на някого, на който гарантираш едва 665 лв. заплата, е закононарушение. И въпреки че надалеч не всички сестри си го изкарват на дребните, просто за тези пари не следва да се чака нищо повече от полагане на труд и старания що се касае за толкоз пари. С такава заплата шеф няма по какъв начин да сортира фрагменти, по тази причина назначава който пристигна - пък бил той и с нетърпимост към деца, умопобъркан или тежко повреден от дълги години работа в някоя друга от месомелачките на здравната система. Всеки, който покаже тапия, получава работата, тъй като и текучеството е голямо. За 665 лева тези дами носят голяма отговорност за големи групи деца, надалеч над нормативно разрешените 12-16 (по-скоро раждаемостта ще падне до съществуващите мижави бройки в яслите, обезпечавани от Столичната община, в сравнение с да дочакаме обещаваните от години нови ясли). От тях се желае да дават отговор на все по-високите условия на родителите и да прекарват по половин ден измежду пищящи, ревящи и наакани бебета, без да губят хладнокръвие. Е, огромна част го губят. В по-лекия случай просто напущат, в тежкия това става благодарение на малките екрани. 

В случая с здравната сестра от " Надежда " тя признала пред шефа на яслата, че се е държала с момиченцето по този начин, само че обяснила, че била изнервена и изтощена. Затова и твърди, че не усеща виновност. От личния състав пък споделят, че не са станали очевидци на случката и надали не всички са извънредно сюрпризирани. Всъщност не са - нормално в яслите и градините всички доста добре знаят коя сестра и коя детегледачка какво прави, само че просто си траят, най-много шефът. Защото другояче би трябвало

 

да търси нов личен състав, а подобен се намира все по-трудно

 

и напълно скоро просто няма да има кого да назначат - работата се прави главно от дами в предпенсионна или пенсионна възраст. 

И на това общината дава отговор с уволнения, санкции и с " ние бихме желали да даваме и по-висока заплата, така че наистина всеки вероятен източник, всеки вероятен лев, който можем да отделим за тази цел, ние го предоставяме, тъй като това е една извънредно виновна специалност, на която ние поверяваме на тези хора здравето на децата си, тъй че в действителност се опитваме да създадем всичко допустимо те да получават едно почтено възнаграждение ". Това споделя преди по-малко от месец тогавашният зам.-кмет Данчо Барбалов и твърди, че текат договаряния с Министерството на финансите по отношение на Бюджет 2020 година, на които " още веднъж ще сложим въпроса за увеличение на средствата, с които пък ние можем да повишим приходите “. Отговорът на МФ е растеж с 11% на издръжката за ясли и градини. Колко от тях ще отидат за заплати и дали растеж до 700-750 лева е фрапантно покачване, е различен въпрос. А напълно различен въпрос е и това, че

никой не не разрешава на общината да вдигне възнагражденията с пари от личния си бюджет,

както го вършат в редица други градове. Но в София задоволително пари за ясли и градини очевидно няма.

Работата в сходна среда е изпепеляваща и, естествено, положителното възнаграждение е наложително, само че не и само изискване за обезпечаване на допустима грижа в ясли и градини - стига на работодателя - общината, да му пука какво дава на своите работодатели - данъкоплатците. Вместо да даде разнообразни форми на поддръжка на работещите в системата, които са застрашени от бърнаут, Столичната община им дава обещание видеонаблюдение, което може и да се харесва на множеството родители, само че няма да реши по никакъв метод главния проблем - неналичието на естествени фрагменти. 

Но на общината няма за какво да й пука - напълно скоро, въпреки и на косъм този път, ръководещите от " Московска " 33 се убедиха, че нещата стават и без да си дават доста напън.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР