Медицината в Древен Египет неизбежно е била смесена с магията.

...
Медицината в Древен Египет неизбежно е била смесена с магията.
Коментари Харесай

Не е за вярване! Тези медицински практики от Древен Египет се използват дори и днес!

Медицината в Древен Египет неизбежно е била смесена с магията. По това време не е имало ясна разграничителна линия сред науката и религията, написа profit.bg, базирайки се на Военновъздушни сили. Често се е считало, че болесттите се изпращат от боговете като наказване или че са зли духове, които са се вселили в тялото и трябвало да бъдат прогонени посредством ритуали, заклинания или амулети.

Но всичко това вървяло ръка за ръка с доста практична медицина и някои способи, които се употребявали, надживели времето си.

Макар че доста сведения били изгубени при неприятни събития, като изгубването на Кралската библиотека в Александрия, знаем, че тази богата просвета, която процъфтява повече от 3000 години преди християнската епоха, била извънредно развита.

Поради това не е изненадващо какво са знаели античните египтяни в региона на медицината, да вземем за пример. Военновъздушни сили показва няколко образеца.

Хирургия

Древните египтяни научавали доста за човешката анатомия с помощта на традицията за мумификация. Докато подготвяли мъртвите за пътуването им в отвъдното, можели да видят частите на тялото им и да ги свържат с заболяванията, от които са страдали приживе.
Това им разрешило да схванат задоволително за това по какъв начин да вършат интервенции, следи от които се откриват върху мумии – от перфорация на черепа до премахване на тумори.

Оправяне на зъбите

Колкото и да полагали старания да почистват и смилат добре зърното, с цел да подготвят брашно, дребни каменни частици, наподобяващи на пясъка в пустинята, полепвали по храните. Това повреждало зъбите, можело да отвори дупки и да аргументи възпаления.

В Еберс Папирус, един от най-старите известни медицински трактати, има разнообразни предписания за мехлеми. Една от тях разказва по какъв начин да третираме „ зъб, който сърби до кожата “: кимион, 1 част, благоухание, 1 част, плод, 1 част.

Някои предписания включвали мед, който има антисептични свойства. В други случаи просто запълвали дупките с лен.

И това е забавно: Бронхиалната астма може да се лекува и през лятото - четете още потребни вести на zdrave.to

Протези

Древните египтяни се нуждаели от протези както за живите, по този начин и за мъртвите... и може би за последните били те имали по-важно значение. Вярвало се, че с цел да отиде тялото в отвъдното, то трябвало да е цяло, отсам и смисъла на мумификацията и допълнението на изчезналите органи преди пътуването.

Но протезите служели и на живите като през днешния ден, с цел да се движат по-лесно. Най-старата известна протеза е на пръст и се знае, че дамата, която я е имала, я е употребила приживе.

Обрязване

Обрязването се е практикувало във всички исторически столетия в разнообразни общества по медицински и/или религиозни аргументи. В Древен Египет практиката е изключително известна, тъй че необрязан пенис предизвиквал любознание.

Има писмени сведения, които разказват удивлението на египетските бойци от пенисите на завладените либийци. Често ги водели вкъщи си, с цел да видят околните им интимните им елементи.

Медицинска система, следена от държавното управление

Достъпът до медицинските грижи бил доста добре следен от държавното управление на Древен Египет. Имало медицински институти, които обучавали лекарите по съответни предмети. В тези институти дошли пациенти, които били лекувани.
10 от най-древните места по света, които можете да посетитеВсички те са пропити с история
Съществували също учебници по медицина, като упоменатия Еберс Папирус, в които се описвали болести и лекувания. Имало също по този начин описания на медицински пунктове покрай градежи и каменоломни за лечение на служащи, потърпевши при произшествия.
Освен това има сведения, че в случай че случаят станел на работното място и индивидът не можел да работи, той получавал възнаграждение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР