Медицината е напреднала значително в сравнение с времето преди петдесет

...
Медицината е напреднала значително в сравнение с времето преди петдесет
Коментари Харесай

Убийствена медицина: Шест ужасяващи древни медицински процедури

Медицината е напреднала доста спрямо времето преди петдесет години, да не приказваме за времето преди повече от 1000 години. Въпреки че актуалните технологии са ни разрешили да разберем повече за човешкото тяло от всеки път, лекарите в древността е трябвало да се задоволяват с оборудването и информацията, с които са разполагали.

В резултат на това с течение на времето хората са практикували някои странни медицински способи. Нека разгледаме шест меко казано странни медицински способи от древността. 

1. Кръвопускане за понижаване на вътрешното налягане

Едно антично здравно лекуване, за което може би към този момент сте чували, е кръвопускането. Древните лекари като Хипократ са вярвали, че хората се състоят от четири течности. Тези субстанции са били черна жлъчка, жълта жлъчка, лифма и кръв. Те вярвали, че в случай че някой от тези течности се разбалансира, ще се появи болест. За да се излекува заболяването, те трябвало да се балансират. 

Заболявания като тресчица постоянно се обяснявали с " прекалено много кръв ", по тази причина се налагало кръвопускане, с цел да се възвърне естественото равновесие в организма. Обикновено лекарите избирали леснодостъпна вена и разрешавали на болния да " пусне " малко кръв в съд. По-късно някои лекари избирали пиявици, с цел да свършат мръсната работа вместо тях, като оставяли пиявиците върху кожата на пациента, с цел да изсмукват постепенно кръвта му през кожата. 

Въпреки че кръвопускането съществува от над 3000 години, лекарите са спрели да го практикуват едвам през последните няколко века. Дори Джордж Вашингтон е бил лекуван с кръвопускане, което съгласно историците евентуално е асъдействало за гибелта му. 

2. Сурово телешко месо и тор от язовец при бяс

Древен Рим е прочут с нововъведенията си и медицината не прави изключение. Римските лекари вярвали, че са разкрили лек за бяс благодарение на сурово телешко месо и тор от язовец. Ако човек е ухапан от лудо животно, лекарят лекувал раната, като я увивал в сурово телешко месо и хранел пациента със примес от свинска мехлем и вар. Като че ли това не е било задоволително, те са карали пациента да я промие със особено лекарство, приготвено от варена язовска тор и вино, с цел да прочисти организма си. Ужас!

3. Течен живак за венерически заболявания (и безконечен живот!)

В днешно време знаем какъв брой рисков е течният живак за здравето ни. За страдание нашите предшественици не са били толкоз осведомени. Древните лекари в Гърция, Персия и Китай са вярвали, че течният живак е лек за разнообразни заболявания. Всъщност античните китайци са били толкоз уверени в течния живак, че са вярвали, че задоволително количество от него може да ви накара да ходите по вода и да живеете постоянно.

Много хора, които вярвали в неговите сили, в последна сметка умирали, откакто консумирали огромен брой живачни хапчета. 

Най-популярната приложимост на течния живак обаче е била при лекуването на венерически заболявания като сифилис. Тъй като живакът е бил сполучлив при лекуването на тези инфекции заради свойствата си на тежък метал, малко на брой са забелязвали смъртоносните странични резултати на лекуването до XX век. 

Много хора, които са употребявали това лекуване, са умряли от увреждане на бъбреците и черния дроб в резултат на отравяне с живак, а други са развили рак на по-късен стадий от живота си. 

4. Обтривки с какавиди при кожни болести

Повечето от нас биха се поколебали въобще да се допрян до изпражнения, камо ли да ги разтрият върху отворените си рани. Но тъкмо това са правили античните египтяни! Древноегипетските лекари са употребявали човешки и скотски изпражнения, с цел да вършат балсами и мехлеми за лекуване на местни болести и пострадвания.

Някои експерти употребявали изпражненията на кучета, газели и даже на мухи, с цел да създават мас за характерни болести, в това число за прогонване на неприятни духове. 

5. Смути от трупове за облекчение на болката

След тази рецепта ще бъдете по-благодарни за актуалните медикаменти. Някои антични лекари са вярвали, че останките на други хора имат лечебни свойства. В антични времена на хората, които са идвали с главоболие или стомашни болки, може да е била предписвана течна примес от човешка кръв, кости и даже плът, която да пият.

В последна сметка на избрани елементи от тялото е било приписвано лечението на характерни болести, като да вземем за пример кръвта на паднали гладиатори за лекуване на епилепсия. 

През XII в. от натрошени мумифицирани остатъци, откраднати от Египет, се правел " прахуляк за мумии ", който се употребявал за основаване на разнообразни медикаменти. Лекарствата от трупове станали толкоз публикувани, че някои форми се използвали дори за развлекателни цели или за превантивна медицина. Най-разпространеният образец за това е " Кралската капка ", която съставлява алкохолна напитка, съдържаща натрошени части от човешки череп. 

6. Сярна запарка за лекуване на неплодородие

Вероятно в никакъв случай не сте се тормозили, че матката ви ще избяга, само че античните гърци несъмнено са вярвали в " странстващите утроби ". В Древна Гърция лекарите са вярвали, че матката е лично рационално създание, което може да се движи из тялото.

Ако дамите не успокоявали матката, като я дарявали с деца в ранна възраст, тя можела да възнегодува и да напусне законното си място в долната част на корема. Това би довело до неплодородие и вероятно до по-сериозни положения, като припадъци или задушаване. 

За да лекуват това неплодородие, лекарите считали, че би трябвало да побутнат матката на вярното ѝ място в долната част на корема. Първоначално те употребявали нежни процедури, с цел да върнат матката на вярното място, като топли вани и разтривки на корема. 

Ако това се окажело неефективно, се пристъпвало към по-драстични процедури, като да вземем за пример опушване на главата на пациента със сяра и разтриване на бедрата му със сладникави аромати.

Те вярвали, че матката ще се придвижи назад надолу на вярното място, като избяга от неприятната миризма на сяра в горната част на тялото, с цел да избра сладката миризма на бедрата на пациента. 

Край на праха за мумии

Ясно е, че медицината е минала дълъг път от древността. От кръвопускането до опушването със сяра хората постоянно са поемали по странни пътища, с цел да намерят решения на най-сложните си проблеми. Следващият път, когато отидете на доктор поради простуда, помнете, че може да е и по-лошо - поне няма да ви предпишат мас за какавиди или смути от човешки остатъци!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР