Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не

...
Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не
Коментари Харесай

Проф. Начев: Няма да се плаща най-ниската цена за лекарства, както беше досега

Медицината е на положително равнище у нас, само че опазването на здравето не е на изключително положително равнище, статистиките в Европа го демонстрират. Повечето пари в бюджета за здраве са добре, значимо е да се разходват дейно, разяснява шефът на болница " Света Екатерина " проф. Генчо Начев. Той означи и някои позитивни неща в проектобюджета като разяснява, че има предложение към този момент да не се заплаща най-ниската цена за медикаменти.

Проф. Генчо Начев, шеф на болница " Света Екатерина ": Въвежда се разходна успеваемост, което значи съответствие сред цена и резултат върху болестта.Това ще се преценя от рандомизирани студия в света и Европа. Това не значи, че ще се заплаща най-ниската цена за медикаменти, а касата ще заплаща за това медикаменти, за което има доказателства, че има резултат на фона на цената си.
Той разяснява и увеличените пари за медикаменти при онкозаболяванията. За пръв път най-голямото перо е за медикаменти за онкологично лекуване, ще се заплащат единствено тези лекарствени средства за онкология, които се дозират автоматизирано, за разбъркване на ръка няма да се заплаща, тъй като робот няма по какъв начин да сбърка, сподели проф. Начев.

Има желание да се вкара знак за оценката за качеството на лечебната активност в лечебните заведения и доболничната помощ, което е значимо, сподели още шефът на болница " Света Екатерина ".

Няма ли надзор на качеството, каквито и пари да влязат в опазването на здравето, те ще изтекат, добави и той.

Проф. Начев разяснява и белодробните трансплантации:

Работи се и по подписване на контракт със експерти, с цел да се правят белодробни трансплантации у нас, настрана се работи в посока наши лекари да се образоват в чужбина на тези нелеки интервенции, означи той.

Вижте още по тематиката във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР