Медици спасиха живота на 64-годишния учител Петьо Дачев, получил тежък

...
Медици спасиха живота на 64-годишния учител Петьо Дачев, получил тежък
Коментари Харесай

Спасиха чрез тромболиза 64-годишен учител с тежък инсулт

Медици избавиха живота на 64-годишния преподавател Петьо Дачев, получил тежък исхемичен инсулт, посредством нов способ, прочут като тромболиза. Пациентът е изписан от Неврологичното поделение към Областната болница в Пазарджик в положително общо положение и без увреждания.

Човекът усеща призляване на 22 февруари, когато си търгва от работа в близкото село Карабунар. Левият му крайник се обездвижва до степен да не може да натиска съединителя на колата си. Въпреки това съумява да се добере до Пазарджик, обажда се на брачната половинка си, а тя звъни на 112. Веднага е откаран с кола за спешна помощ в болничното заведение.

Това е първи случай на приложена тромболиза, откакто Отделението по нервни заболявания се включи в образование посредством симулация, което се осъществя в границите на интернационалната Инициатива Angels. Имахме и още един случай на жена, която взимаше медикаменти, при които не може да се организира това лекуване “, изясни началникът на Неврологично поделение доктор Николай Сотиров. „ След образованието, което организирахме и изнесената информация виждаме, че има пациенти, които идват по- в точния момент при такова заболяване, добави той. Петьо Дачев пристигна в границите на два часа след получения инсулт и се съгласи да използван това лекуване и нямаше противопоказания и го организирахме по всички правила.

Очаква се до 15-20 дни учителят да се възвърне изцяло и да бъде пълностоен, което не би могло да се реализира без тромболизата, тогава евентуално би останал с пареза и неработоспособен. Методът съставлява венозно вливане на медикамент до четвъртия час от първите признаци. Лекарството разгражда тромба, който е запушил съда в мозъка. Пациентите имат късмет за цялостно възобновяване, само че единствено в случай че потърсят доктор в точния момент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР