Медии в Холандия и Белгия съобщиха, че са прекъснали отношенията

...
Медии в Холандия и Белгия съобщиха, че са прекъснали отношенията
Коментари Харесай

Холандско списание прекъсна връзките си с журналист, заподозрян в плагиатство

Медии в Холандия и Белгия оповестиха, че са прекъснали връзките си с публицист на свободна процедура поради съмнения, че той е изплагиатствал материали от други медии и е цитирал източници за своите публикации, които не могат да бъдат открити, съобщи Асошиейтед прес.

Скандалът е още един удар по репутацията на публицистиката в Западна Европа след придобилия печална популярност случай в Германия предишния месец.

Холандското списание "Нюе ревьо " заяви, че изтегля 27 публикации, написани от журналиста на свободна процедура Петер Бласик, който отразявал вести, като твърдял, че цитира източници, които списанието може да откри.

Друго холандско списание, "Хаа Пе/ Де Тейд ", сподели в изказване, че седем от близо 300 публикации на Бласик, оповестени на уеб страницата му от 2014 до 2017 година, са били "изкопирани напълно или отчасти " от уеб страницата И Ю Обръзвър, без да бъдат представени.

Бласик, който работи също като държавен чиновник в южния град Рурмонд, не бе открит за коментар.

Белгийски медии също оповестиха за разкрити случаи на плагиатство и съмнителни източници в материалите му.

Белгийският уебсайт Кнак.бе заяви, че е разгласил шест публикации на Бласик на уеб страниците Кнак.бе и Уикенд.бе.

"Собствените ни следствия демонстрират, че Бласик въобще не е приказвал с източниците, които цитира в публикациите си и наподобява си е измислил редица анонимни очевидци. Сайтът ни направи неточност. Трябваше да разобличим този лъжец " ", написа Кнак.бе.

Изявленията пристигнаха след обявата тази седмица от амстердамското седмично списание "Де Груне амстердамер " на публикация, хвърляща светлина върху поредност подозрителни материали на Бласик в холандски и белгийски медии.

Този скандал идва единствено месец, откакто немското списание "Шпигел " съобщи, че приключва връзките си с един от водещите си публицисти Клаас Релоциус, тъй като той е прибягвал до машинация "в огромни мащаби " в продължение на години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР