Медът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета

...
Медът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета
Коментари Харесай

Мед менте заля Европа

Медът е третият най-фалшифициран артикул в света - всяка пета проба от вноса в България и в останалите страни членки на Европейски Съюз не дава отговор на условията за качество. В отговор Европарламентът одобри отчет с набелязани ограничения в поддръжка на европейското пчеларство. На негова база ще бъде основана и инструкция на Европейски Съюз.

Фалшифицирането визира съвсем всичкия импортиран в Европейски Съюз мед с генезис Китай, написа " Труд ". Азиатската страна създава 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор.

Според експертни оценки е невероятно такова количество да бъде резултат от активността в пчеларството. Сто тона от него влизат в Европейски Съюз всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме на ниска цена мед от други страни.

В партидите китайски мед има прибавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на сегашния отчет в Европарламента беше импортиран през септември 2017 година на тематика " Перспективи и провокации пред пчеларския бранш в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската национална партия. Документът е признат в Комисията по селско стопанство на Екологичен потенциал на 23 януари.

През последните няколко години пчеларите сигнализират за намаляващия брой пчели, пчелни фамилии и колонии. Сред аргументите са интензивното земеделие и потреблението на пестициди, неприятното хранене на пчелите, вирусите и офанзивите на инвазивни типове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличение на средствата за националните стратегии за пчеларство; възстановяване на здравето на пчелите (например посредством възбрана на нездравословни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра отбрана на локалните и районни сортове пчели

" Проблемът с меда е вторичен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична активност, която би трябвало да бъде подтиквана и предпазена, тъй като една трета от храната ни зависи от това”, изясни пред " Труд” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази активност на пчелите, възлиза на над 14 милиарда евро годишно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР