Мечтата на основателя на японския конгломерат SoftBank Масайоши Сон за

...
Мечтата на основателя на японския конгломерат SoftBank Масайоши Сон за
Коментари Харесай

Визията на Масайоши Сон за глобална технологична империя се превръща в илюзия

Мечтата на създателя на японския конгломерат SoftBank Масайоши Сон за основаване на световна софтуерна империя стартира да се разпада, откакто рецесията с ковид усложни обстановката с попадналия в усложнения неин капиталов фонд –  Vision Fund, които има пазарна капитализация от над 100 милиарда $, написа Ройтерс.

Повече от половината от капитала на фонда е вложен в стартъп компании, които са наранени от пандемията от COVID-19, или пък имат проблеми още преди времето на рецесията, сочат данни на организацията.

Очаква се Vision Fund да означи загуба от 1,8 трлн. йени (17 милиарда долара) през първото тримесечие на годината, откакто инвестицията на Сон в компанията за споделени офис пространства WeWork се оказа същинска злополука. Освен това, загубите на фонда включват инвестицията на Softbank в размер на 13 милиарда в WeWork или в сателитния оператор OneWeb, който подаде молба за фалит предишния месец.

Макар че огромна част от проблемите на фирмите от портфолиото на фонда предхождат пандемията, последвалият стопански провал извади още веднъж на напред във времето рецензиите против политика на Сон да влага големи суми в недоказани компании с вярата, че един ден те ще заемат водещи позиции на огромни нови пазари.

„ Фондът е цялостна неразбория. Това е образец за компания, която разполага с прекалено много пари и не обръща огромно внимание къде ги влага “, разяснява Джо Бауърнфройд от Asset Value Investors.

Проблемите на Softbank са изключително забележими в секторите на превоза и недвижимите парцели, които дават отговор за 43 милиарда от общата капитализация на Visual Fund.

Ограниченията върху свободното придвижване на хора по света се отрази изключително тежко на четирите компании за компании за споделено пътешестване от портфолиото на Softbank, като съгласно източници на Ройтерс индийската платформа Ola е била принудена да приключи интервенциите си в градове във Англия и Австралия и Нова Зеландия.

Американският й аналог Uber, чиито акции сега се търгуват на равнище от 40% под това, на което бяха по време на първичното обществено предложение на компанията през 2019 година, заяви предишния месец, че разполага с задоволително кеш, с цел да се оправи с рецесията. Базираната в Сингапур компанията за споделено пътешестване Grab съобщи пред организацията, че бизнесът и с доставки на храна върви добре. От китайската Didi отхвърлиха коментар.

Според същите източници, минимум шест от подкрепяните от Softbank започващи компании са отсрочили проектите си за излизане на борсата за 2021 година, като включително влиза и BigCommerce, която дава отговор за уеб страниците за онлайн продажби на колоси като на Toyota Motor и Sony.

Първичните обществени предлагания са от сериозно значение за набиране на средства за Visual Fund, защото вложителите, измежду които Суверенният фонд на Саудитска Арабия, прочут още като Публичен капиталов фонд (PIF), и Mubadala - суверенния капиталов фонд на Абу Даби, получават дивиденти от тях.

През последните седмици PIF и Mubadala показаха терзания по отношение на представянето на фонда и способността му да изплаща дивиденти.

„ Като дълготрайни сътрудници, ние организираме полемики със Softbank за най-хубавия метод за усъвършенстване на представянето на фонда и превъзмогването на провокациите в тези сложни за стопанската система времена “, съобщи представител на  Mubadala.

Лъч вяра

Една от дребното позитивни вести за Softbank е представянето на гледане и шерване на къси видеоклипове TikTok, като неговият основател ByteDance се надява на удвояване на потребителите до края на годината.

Поръчките в южнокорейската компания за електронна търговия Coupang са се удвоили, до момента в който акциите на китайската Ping An Good Doctor поскъпнали двойно на годишна база с помощта на растежа на търсенето на онлайн медицински съвещания.

Добрите образци обаче се изчерпват дотук.

Индийският стартъп за онлайн хотелски резервации Oyo, се превърна в прегледен образец за това какъв брой рисков е подходът с големи вложения в компании, които не са потвърдили способността си да вършат пари. Глобалният колапс на туристическата промишленост може да се окаже гибелен за компанията.

Репутация

Масайоши Сон построи реномето си върху ранната си инвестиция в китайския колос в онлайн търговията Alibaba, само че напоследък милиардерът претъпя няколко пречки, най-мащабната от които бе инвестицията в WeWork.

Много стартъпи от портфолиото на Visual Fund изпитват компликации да излязат на облага и подхващат фрапантни мери за редуциране на личния състав.

Тези проблеми разрушиха изцяло проекта на Сон за пускане на втори мегафонд, като някои заинтригувани страни в Softbank, измежду които американският хедж фонд Elliott Management, приканиха за създаване на комитет към борда на шефовете на компанията, които да управлява огромните вложения на Сон.

„ Не мисля, че Visual Fund се развива по метода, по който множеството от нас чакаха “, разяснява Бен Нарасин от New Enterprise Associates. „ В някои случаи залозите на Softbank очевидно нямаха доста смисъл, до момента в който други бяха положителни, само че в този момент ще бъдат наранени от пандемията “, прибавя той.

„ През ноември SoftBank заяви, че към 15 от фирмите от портфолиото на Vision Fund евентуално ще банкрутират. На всички ни е ясно, че от този момент насам доста неща са се трансформирали. Няма да бъда сюрпризиран, в случай че броят на банкрутиралите компании скочи до 30 “, споделя Крис Лейн от Sanford C. Bernstein.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР