Мечтали ли сте да живеете на малък гръцки остров и

...
Мечтали ли сте да живеете на малък гръцки остров и
Коментари Харесай

Гърция ще ви плаща, за да живеете на този малък остров

Мечтали ли сте да живеете на дребен гръцки остров и всяка заран да пиете кафето си на запустял плаж, гледайки тюркоазеното море? Сега можете да го извършите и дори ще получавате и заплата за това.

Местното ръководство на дребния гръцки остров Антикитера дава къща с парцел и месечна дотация от 500 евро в продължение на три години на всяко семейство, което избере да се реалокира да живее там.

Снимка: iStock

Антикитера се намира покрай остров Крит и е огромен едвам 20 кв. км. Кристално чистите води и каменистите плажове обаче се стопанисват от едвам 24 локални, които живеят на дребното парче земя.

Инициативата към този момент е примамила няколко гръцки фамилии, които са се преместили на Антикитера и устройват живота си там.

Снимка: iStock

Единственият град Потамос се намира на брега и от него потегля фериботът на всеки два часа. Липсата на туризъм на острова значи, че локалните бизнес инициативи са извънредно значими за запазването на живота там. Хора с опит като строители, пекари, фермери и риболовци са изключително скъпи за острова и от локалният съвет подсигуряват положителни приходи.

Снимка: iStock

Друг любопитен факт за дребното островче е, че то е дом на най-старият аналогов компютър в света – Механизмът от Антикитера. Този артефакт е датиран към 150 година прочие Хр. и има голям брой функционалности. Той пресмята вярно другите астрономически позиции и затъмнения и е употребен също за следене на четиригодишния цикъл на Олимпийските игри.

Процесът по избиране на фамилиите дава преднина на гръцките поданици, само че от съвета твърдят, че и чужденците са добре пристигнали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР