Мечките Сейда и Теди от парка в Белица вече са

...
Мечките Сейда и Теди от парка в Белица вече са
Коментари Харесай

СВЪРШИ ЗИМНИЯ СЪН: Мечките Сейда и Теди от парка в Белица се събудиха

Мечките Сейда и Теди от парка в Белица към този момент са будни, описа пред вестник „ Телеграф “ Калина Вълчинкова от мечото населено място.

Вече има животни рекордьори, които през последните години спят по близо шест месеца.

Първа тази зима заспива Мима. Гледачите чакат да видят по кое време ще се пробуди. Рекордьор за предходната година пък била Маринка, която заспива в края на октомври и се буди някъде през април. „ Чак подобен дълъг сън в природата рядко се случва. В България дивите мечки спят сред 2 и 4 месеца.

Решение

„ Със стоплянето на времето през последните седмици някои от жителите се демонстрираха за ден-два, само че решиха, че не им се излиза още и се върнаха в бърлогите да спят още. В мечото населено място живеят 17 мечки. 16 от тях тази зима заспаха зимен сън, всяка една от тях по друго време, изясни Вълчинкова.

Най-рано тази зима заспала мечката Мима. Тя изпаднала в хибернация в края на октомври и още не се е събудила. Гледачите в мечото населено място чакат тя да се пробуди този или другия месец. Общо 16 мечки заспиват зимен сън. Две от тях към този момент са будни. Едната е Сейда. Мечокът Теди също към този момент е подготвен за подвизи. За него това е първата зима, в която се отдава на сладка сънливост. Макар че прекарва в хибернация единствено две седмици, за чиновниците това е голям съумях. Те се надяват следващата година Теди да спи по-дълго време.

Еволюция

При мечките хибернацията е постепенен развой, който съществува за да оцелеят, когато няма толкоз доста храна. Когато заспиват, пулсът и дишането им се забавят до минимални стойности. За разлика от влечугите, които напълно заспиват и се будят чак когато стане топло, мечките могат да се разсънят за 20 минути, в случай че има опасност пред бърлогата им да вземем за пример. Те са относително мобилни, до момента в който спят. „ От предходната година работим със Софийския университет по едно тяхно изследване с фотокапани и се наблюдаваше, че по време на зимния сън те се мърдат, разтягат се, само че не стават и не излизат от бърлогата ”, изясни още тя. Паркът ще бъде отворен за гости едвам когато мечките се пробудят. Преди години до 5 април повече от половината мечки към момента са спели.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР