Мечките от зоопарка в Добрич хапват домашен сладолед в жегите.

Мечките от зоопарка в Добрич хапват домашен сладолед в жегите. ...

В жегите: Мечките в Добрич хапват домашен сладолед.


Мечките от зоопарка в Добрич хапват домашен сладолед в жегите. Мецаната Берна и мечокът Костадин в Центъра за защита на природата и животните ближат сладоледа, приготвен в десетлитрова туба, разказа директорът на зоопарка Християн Христов.

Локомството се приготвя от грозде, кубчета ябълки, сливи, круши, прибавя се мед и вода и се замразява, а после тубата се разрязва и мечките се разхлаждат с огромната ледена близалка.

Берна, която е дарена от зоопарка в Берн, Швейцария, и Костадин, пристигнал от зоологическата градина в Плевен, обитават заедно мечешкия дом в Добрич от няколко години.

При високите температури през август животните в зоопарка ядат повече зеленина, а водата им, която трябва да бъде хладна, се сменя по три пъти на ден, обясни пред БТА директорът.

Христов поясни, че защитеният вид коне на Пржевалски в горещото време хапват почти само свежа люцерна като и новородените Ману и Индира, които все още сучат, ще започнат да опитват от храната на възрастните.

Овцете и алпаките също по-леко понасят горещините, след като специално извикан "фризьор" е отнел от вълната им. Всички животни могат да отидат на сянка, тъй като вратите на къщичките им не се затварят в жегата, разказаха още от парка.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е изграден по българо-швейцарски проект. Повече от 300 животни от 65 вида обитават среда с богата растителност на площ от 160 декара. Зоопаркът е първата лицензирана зоологическа градина в България.

 
По публикацията работи: Анисия Иванова

Източник: dnes.bg