Мечки се появяват на ски пистите в румънския курорт Предял,

...
Мечки се появяват на ски пистите в румънския курорт Предял,
Коментари Харесай

Тревога в Румъния! Опасност за скиорите заради мечка по пистите

Мечки се появяват на ски пистите в румънския курорт Предял, заплахата дебне на всяка крачка, " може да се случи злополука ", написа през днешния ден румънският вестник " Евениментул зилей ".

Министърът на околната среда Танжош Барна призна, че обстановката с появяването на мечки по пистите в Предял съставлява същинска заплаха за туристите. Според него едно от вероятните решения е ограждане на пистите или в най-лошия случай - пренасяне на животните. Министърът разяснява клип в обществените мрежи, на който се вижда една мечка на писта в Предял наоколо до група скиори. Ски инструктор пробва да прогони мечката, животното тича след него, след което се отдръпва в гората, предава Българска телеграфна агенция.

В. " Адевърул " дава повече детайлности към тази преживелица. " Безумна храброст ", показва изданието и споделя по какъв начин ски инструкторът " си е поиграл " с мечката, с цел да избави скиорите. Докато водел ски урок, Адриан Стойка забелязал мечката по средата на пистата, както и скиори, които не знаели какво да вършат. Той събрал хората на група и ги предиздвикал да подвигат олелия с вярата да я уплашат. Скиорите обаче реагирали страхливо и животното останало на пистата, тичайки напред-назад, явно играейки си. Тогава Адриан Стойка се отделил от групата и почнал да се спуска бързо по пистата, предупреждавайки и други скиори за заплахата. Мечката тръгнала след него, само че след известно време се отдръпнала в гората. Цялата преживелица е снимана, а клипът е качен във фейсбук, написа " Адевърул ".



Спасителят Клаудиу Василеску съобщи, че дейностите на ски инструктора са били допустимо най-правилните в тази обстановка. " Макар да наподобява, че си играе, мечката не прави това. То е като игра на котка и мишка. Не е смешка, мечката търси храна. Може да поиграе и след това да нападне ", сподели спасителят. Според него мечката, снимана на клипа, е към петгодишен образец. Спасителят посъветва скиорите, в случай че попаднат в сходна обстановка, да не бягат, да се съберат в група и да подвигат звук.

Министърът на околната среда Танжош Барна разяснява случилото се в Предял по телевизия Диджи 24, написа " Евениментул зилей ". Той назова ски инструктора " воин ".

" Едно нещо е несъмнено: за жалост, все по-често се сблъскваме с сходни обстановки. Това е извънредно рисково ", уточни Барна. " На пръв взор е занимателно, само че може да се случи злополука ", предизвести той. Министърът сподели, че в планинските зони, където има огромни популации от мечки, всяка година стават набези и хора се озовават в лечебни заведения, в сериозно положение от време на време. " Стават и нещастия, губят се човешки животи, заплахата е все по-голяма ", уточни Барна.

Според него вероятните решения са ограждане на пистите или пренасяне на животното. Министърът обаче предизвести, че това значи пренасяне на заплахата на друго място. Той призна, че министерството на околната среда не е направило нищо за разрешаването на този проблем през последните години.

" Дори не е направена количествена оценка на популацията от мечки, не е приложена нито една мярка за отбрана на хабитата им, за обезпечаване на зони на мира, тъй че мечките да спрат да идват от гората към селата и земеделските зони. Не бе спрян моторизираният туризъм в гората, АТВ-та, джипове, разходки с всевъзможни всъдеходни машини, в това число в предпазени зони ", означи министърът на околната среда.

" Не можем да отстраняваме индивида от гората и не можем да забраним туризма или събирането на горски плодове, само че би трябвало да се сътвори баланс ", съобщи министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР