Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш посред бял

...
Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш посред бял
Коментари Харесай

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш измежду бял ден и пресече оживения път Габрово - Трявна. Притеснени за себе си и за парцелите си, локалните поданици се надяват да бъдат взети защитни ограничения. Това е следващият случай от пролетта насам, в който див звяр от типа съкратява дистанцията с индивида.

Случаите, в които див звяр от този тип напуща естествената си среда, зачестяват. Присъствието на мечки наоколо до обитаемоте места в Габровско не е извънредно.

Расте ли популацията на кафявата мечка, която населява Централен Балкан?

" В последните години има следене на няколко мечки с GPS-нашийници и е извънредно забавно да забележим по какъв начин тези типове изминават доста огромни дистанции в границите на един ден или сезонни миграции за търсене на храна. Така се основава усещане, че мечките са доста и на всички места, а в действителност доста постоянно се вижда една и съща, в един регион ", споделя Яница Иванова, специалист в дирекцията на Националния парк " Централен Балкан ".

Експертите приканват хората да не оставят храна и хранителни боклуци, тъй като почнала един път да се храни покрай индивида, тя го асоциира с храната.

При сигнал за проблематична мечка се образува екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде оптимално отдалечена от мястото, където е привикнала да намира храна и в нова територия да не успее толкоз елементарно да доближи до обитаемо място, разяснява Иванова.

Отстрелът е краен вид. Мечката е предпазен тип, само че когато се потвърди, че съответен тип няма никакъв боязън от индивида и съставлява риск, има такава процедура.

Има механизми за компенсации при набези върху пчелни кошери и имущество, припомня специалистът и моли жителите да подават сигнали.

Източник: БНР

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР