Мечето в двора на къща в село Кладница, беше доста

...
Мечето в двора на къща в село Кладница, беше доста
Коментари Харесай

Директорът на ЮЗДП: Мечките на Витоша са над 15, срещите с тях ще са по-често

Мечето в двора на къща в село Кладница, беше много уплашено и много безпомощно, тъй като е единствено на 4 месеца, изясни шефът на Югозападното дружество (ЮЗДП) – Дамян Дамянов в ефира на БТВ.

Вчера дребното мече се отделило от майка си и евентуално е пробвало да си откри заслон – в двора на къща в село Кладница. След като го забелязали, локалните поданици подали сигнал към съответните служби, които идват на място и го наблюдават с термокамери. То се качва на едно от околните дървета и престоява там до среднощ, когато термокамерите регистрират, че слиза и се връща в гората.

Дамян Дамянов описа още, че мечето е било в двора към 40 минути, през които са били известени институциите, с цел да се подхващат ограничения. След това то тръгнало към близката река, прескочило мрежеста ограда и се качило на дърво – от начало на 8 м, след това на 15 м. Към 01.30 през нощта то съумява да се спусне по бора и да се върне в гората. До сутринта и през целия ден през вчерашния ден е било обезпечено дежурство, с цел да се види дали мечето ще се върне. След като го няма, се надяваме че всичко е наред, сподели още Дамян Дамянов.

Според Милица Фиданова – младши специалист Регионална инспекция за опазване на околната среда, шансът и майката да слезе от гората е много дребен. По думите ѝ евентуално мечето към този момент я е намерило и са се събрали.

Районът всекидневно е следен, тъй като това е територия на ловното стопанство, изясни шефът на ЮЗДП. Според него броят на мечките на Витоша е над 15.

„ Няма спорове с тях в обитаемоте места и с туристи, поставят се задоволително грижи, само че такива срещи ще са все по-често”, предвижда той.

Когато човек срещне мечка, би трябвало да резервира успокоение и да не прави внезапни придвижвания. Мечката също се плаши, като хората, изясни още Дамян Дамянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР