Мечешко училище, еко-предприемачество и Младежки воден парламент са част от

...
Мечешко училище, еко-предприемачество и Младежки воден парламент са част от
Коментари Харесай

МОСВ: Младежи показват как обществото да живее екологосъобразно

Мечешко учебно заведение, еко-предприемачество и Младежки воден парламент са част от осъществените начинания от акцията на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ – „ Младежи за околна среда “ , оповестиха от ведомството. През 2022 година Министерство на околната среда и водите инициира Кампанията, която беше осъществена от районните структури към Министерството: Изпълнителната организация по околна среда /ИАОС/, районните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, басейновите дирекции /БД/ и дирекциите на националните паркове /ДНП/.

Въпреки нуждата от прецизиране на процедурите, с цел да се реализира бистрота и целенасоченост , което наложи забавянето по някои от плановете, районните структури на Министерство на околната среда и водите извършиха плануваните действия в по-голямата им част. Те реализираха партньорства с над 70 неправителствени организации , официални и неофициални структури на обществото и доброволчески групи в цялата страна. Проведени бяха редица начинания и в дребните обитаеми места, като програмата насърчаваше присъединяване на младежи от по-отдалечени региони.

Инициативата „ Мечешко учебно заведение “ извършена взаимно със Сдружение „ Урсус “ беше изпълнена в няколко от районните проекти на националните паркове и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Проведени бяха осведомителни срещи с лекции и презентации измежду възпитаници – за местообитанията на кафявата мечка , метода на хранене и държание, смисъла и опазването ѝ, както и спора „ човек – мечка “, методите за предварителна защита и бракониерството в България. На младежите беше демонстрирано и съоръжение за снимане, залавяне и проучване на мечки, като телефото обективи, фотокапани, примки. Сред дейностите беше и онлайн акция в обществените мрежи за разпространение на осведомителните и доброволческите събития.

Основната цел на самодейността „ Провеждане на локални уъркшопи за младежко „ зелено “ предприемачество “ – Търговско-промишлена палата „ Гоце Делчев “ беше екологични тематики и хрумвания да се трансфорат в генератор на нови бизнес хрумвания за млади бизнесмени, като се употребяват нови способи за най-ефективно разпространяване на информацията до младежите. Бяха извършени 3 тематични уъркшопа ориентирани към развиване на уменията за предприемачество с акцент понижаване на въглеродния отпечатък и реализиране на енергийна самостоятелност на страната, използване на правилата на кръговата стопанска система, дейно ръководство на отпадъците в посока „ нулеви боклуци “ и други

Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ /БД ИБР/ организира 12-та Парламентарна сесия на Младежки воден парламент /МВП/ “, по време на която бяха посетени естествени обекти, бяха извършени просветителни игри и взаимни екологични начинания .

Кампанията „ Младежи за околна среда “ започва на 1 юни 2022 година Дейностите по нея бяха извършени от август до декември 2022 години, а целевата група бяха младежи на възраст 15–29 години. Одобрените начинания по Кампанията бяха 174, като са изпълнени 97 от тях /56%/ на територията на цялата страна. Изразходени са 477 444,64 лв. , което е 56% от утвърдените средства в размер на 843 557 лв..

„ Младежи за околна среда “ е продължение на напъните на Министерство на околната среда и водите да притегли вниманието на обществото по тематиките за запазване на околната среда започвайки от младите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР